Türkiye’de 2023 yılında bir milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı üretildi.
Türkiye’de 2023 yılında bir milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı üretildi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çayın başkenti Rize başta olmak üzere 787 bin dekar alanda yaklaşık 201 bin üretici çay tarımı yapmakta.
Son beş yıllık yaş çay ürün rekoltesi ortalama bir milyon 250bin ton ila bir milyon 300 bin ton arasında değişmekte. Rize’nin yıllık yaş çay üretimi yıllık bir milyon 150 bin ton civarında. Geri kalan 200-250 bin yaş çay ise Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun illerinde üretilmekte.
Çayın başkenti Rize’de 2023 yılında bir milyon 149 bin 383 ton yaş çay üretimi gerçekleşirken, fındığın başkenti Giresun’da 38 bin 509 ton yaş çay üretimi gerçekleşti.
Dünyada ve Türkiye’de içerdiği yağ oranıyla en kaliteli ve lezzetli fındık olan Giresun kalite yağlı fındığa sahip olan Giresun fındık başkenti unvanını buradan almakta.
Fındığın başkenti Giresun fındıkta olduğu kadar, yörede yetişen çay lezzetinde de iddialı. Giresun’da yaş çay üretimi yapılan Espiye, Güce, Tirebolu, Görele ve Eynesil ilçelerinde bölgenin aroma ve lezzet açısından en kaliteli çayı üretilmekte. Giresun çayının lezzeti hava ve nem oranından gelmekte.
Özellikle Güce ve Tirebolu yöresinde az miktarda yetiştirilen yaş çaylardan üretilen kuru çaylar raflarda aranan çay markaları arasında yer almakta. ÇAYKUR tarafından üretilen Tirebolu 42 ise birinci sırada bulunmakta.
Özetle Karadeniz Bölgesi’nin iki önemli tarımsal ürünü dünyada Türkiye’nin yüz akı olduğu kadar, ülkeye her yıl milyar dolarlar kazandırmaya devam ediyor.