Vali Ergün, Artvin genelinde sürdürülen su, sulama, taşkın koruma ve enerji projelerinin ilin kalkınması açısından stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.
DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'nün yatırım bütçesinin 2025 yılında önemli ölçüde artırıldığını belirten Ergün, "2024 yılında 2,2 milyar TL olan yatırım bütçemiz, 2025'te 2,6 milyar TL'ye yükseldi. Bu artış, yüzde 18'i aşan bir büyümeye işaret ediyor. Bu kaynak, Artvin'imizin altyapı, tarım ve enerji alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak adına büyük önem taşıyor" dedi.
Küçük su işleri kapsamında yürütülen proje sayısının 43'ten 44'e çıktığını ifade eden Vali Ergün, proje bedellerinin ise 8,3 milyar TL'den 10,85 milyar TL'ye yükseldiğini açıkladı. Sulanan alan miktarındaki artışa dikkat çeken Ergün, "2024'te 65 hektar olan sulanan alan, 2025'te 323 hektara ulaştı. Bu gelişme, tarımsal üretimin artması ve çiftçilerimizin refahı açısından son derece önemli" diye konuştu.
Devam eden sulama alanlarının da 1.405 hektardan 3.003 hektara çıkarıldığını belirten Ergün, makine ile yürütülen iş sayısının ise 46'dan 53'e yükseldiğini kaydetti.
Yusufeli ilçesi ve yeni köy yerleşim alanlarında yürütülen çalışmalara özel vurgu yapan Vali Ergün, bu alandaki yatırım tutarının 35 milyon TL'den 540 milyon TL'ye çıkarıldığını söyledi. Ergün, "Bu çok ciddi bir artış. Yusufeli başta olmak üzere yeni yerleşim alanlarımızın güvenli, modern ve yaşanabilir hale gelmesi için önemli bir adım atılmıştır" ifadelerini kullandı.
Taşkın koruma projelerine ayrılan ödeneğin de yükseltildiğini belirten Ergün, 2024'te 1 milyar 22 milyon TL olan bütçenin 2025 yılında 1 milyar 275 milyon TL'ye çıkarıldığını açıkladı. Bu yatırımların özellikle sel ve taşkın riski bulunan bölgelerde can ve mal güvenliği açısından hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Baraj ve hidroelektrik santrallerinin enerji üretiminde sınırlı bir düşüş yaşandığını ifade eden Ergün, buna bağlı olarak gelirlerde de küçük bir azalma olduğunu, ancak Artvin'in yenilenebilir enerji üretiminde ülke genelinde önemli bir konumda olmaya devam ettiğini dile getirdi.
Açıklamasının sonunda Vali Turan Ergün, "DSİ yatırımlarıyla Artvin'de tarım, enerji ve altyapı alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı hedefliyoruz. Devam eden ve planlanan projelerle vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmaya, ilimizin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz" dedi.