Tarih: 04.02.2026 10:38

KTÜ’lü Akademisyen Antarktika’da: 14 Bilimsel Proje Hayata Geçecek

Facebook Twitter Linked-in

Prof. Dr. Başar, seferin lideri olarak bilim heyetini yönetecek.

İstanbul'dan yola çıkan 25 kişilik ekip, Brezilya ve Şili üzerinden yaklaşık 14 bin kilometrelik bir yolculuk gerçekleştirdi. Ekip, King George Adası'na ulaşmadan önce kutup koşullarına uyum sürecinin ilk aşamasını tamamladı.

Yolculuk sırasında Punta Arenas kentinde yoğun sis ve fırtına nedeniyle uçuşlar iptal edildi. Bu nedenle Türk Bilim Heyeti, bölgede üç gün beklemek zorunda kaldı. Hava koşullarının uygun hale gelmesiyle ekip, Teniente Marsh Havalimanı'na iniş yaparak "Sola" adlı gemiyle deniz yolculuğuna geçti.

Antarktika'da heyet, Dismal Adası ve Türkiye'nin bilimsel araştırma kampının bulunduğu Horseshoe Adası'nda çalışmalarını sürdürecek. Sefer kapsamında yaşam bilimleri, fiziki bilimler, yer bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında toplam 14 ayrı bilimsel proje hayata geçirilecek.

Sefer, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Başar ve ekibinin çalışmaları, Türkiye'nin kutup araştırmalarına önemli bilimsel veriler kazandırmayı hedefliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —