Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçeleri görüşüldü. Ancak CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, görüşmeler sırasında yaşanan ağır tabloya dikkat çekerek bakanlıkları sert sözlerle eleştirdi.
Suiçmez, Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği ile denetim mekanizmalarının yetersizliği nedeniyle yaşanan acı olayların altını çizdi. İşçilerin ruhsatsız ve denetimsiz fabrikalarda yanarak öldüğünü, öğrencilerin yurtlarda ihmal sonucu hayatını kaybettiğini, ailelerin tatillerde denetimsiz otellerde can verdiğini hatırlatan Suiçmez, sosyal hizmetlerdeki eksikliği de gündeme taşıdı.
Bakanlığın daha önce 18 kez ziyaret ettiği bir evde, annesi çalışmak zorunda olduğu için evde bırakılan küçük yaştaki 5 çocuğun yanarak yaşamını yitirmesine değinen Suiçmez, "Kadına ve çocuğa yönelik şiddet artıyor, koruma kararları kâğıt üzerinde kalıyor" diyerek tabloyu özetledi.
Tüm bu yaşananlara rağmen ilgili bakanların Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sorumluluk üstlenmek yerine sessiz kaldığını söyleyen Suiçmez, "Sorumluluklarını yerine getirmeyen bu bakanlar, bir özür dahi dilemedi. İstifa etmeleri gerekirken bütçe sunumlarına devam ettiler" ifadelerini kullandı.
Milletvekili Suiçmez açıklamasında, hesap verebilirliğin ve istifa mekanizmasının işlediği bir demokrasi özlemini dile getirerek şunları söyledi:
"Umarım bir gün sorumluluklarını yerine getirmeyen bakanların mecliste bütçe sunumu yapmak yerine istifa ettikleri demokratik bir ülke oluruz."