Tarih: 05.12.2025 11:57

Tarımda Büyük Gerileme: Türkiye Hızla Dışa Bağımlı Hale Geliyor

Facebook Twitter Linked-in

Artvin – Anahtar Parti Artvin İl Başkanı Armağan Tokdemir, Türkiye tarım sektöründeki son ekonomik verilerin ciddi bir gerilemeye işaret ettiğini belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tokdemir, 2025'in üçüncü çeyreğinde tarım üretiminin yüzde 12,7 azaldığını ve bunun yaklaşık 300 milyar TL'lik üretim kaybına denk geldiğini ifade etti.

Tokdemir, tarım ithalatının aynı dönemde yüzde 21,6 arttığını ve bunun Türkiye'nin dışarıdan 170 milyar TL daha fazla ürün almak zorunda kalması anlamına geldiğini vurguladı. Tarım ihracatında ise yüzde 1'lik gerileme yaşandığını ve 9,3 milyar TL kayıp oluştuğunu aktardı. İl Başkanı, "Üretim azalırken ithalattaki artış, Türkiye'nin tarımda hızla güç kaybettiğini ve dışa bağımlılığın büyüdüğünü gösteriyor" dedi.

Tarım–gıda–içecek sektöründe yılın ilk 10 ayında ihracatın gerilediğine, ithalatın ise sert biçimde yükseldiğine dikkat çeken Tokdemir, tarım dış ticaret fazlasının 9,4 milyar dolardan 3,7 milyar dolara düştüğünü belirtti. Üçüncü çeyrekteki daralmanın tarımsal üretimde yaklaşık 7 milyar dolarlık kayba yol açtığını ifade etti.

Tokdemir, tarımın milli gelirdeki payının 2002'de yüzde 16,4 iken bugün yüzde 8,8'e gerilediğini hatırlatarak, "Bu tablo; üretimin zayıfladığını, maliyet baskısının arttığını, kırsalın boşaldığını ve Türkiye'nin kendi kendine yetme kapasitesinin hızla kaybolduğunu gösteriyor. Arz azalırken maliyet yükseldiği için gıda fiyatları düşmez" değerlendirmesinde bulundu.

Çözüm Önerileri:
Tarımda yaşanan sorunlara çözüm önerilerini de paylaşan Tokdemir, devletin kooperatifler aracılığıyla üreticiye ortak olması gerektiğini vurguladı. "Girdiyi devlet vermeli, mahsulü devlet almalı. Havza Koordinasyon Kurulu kurulmalı; ne ekilecek, nerede ekilecek, kim üretecek, kim işleyecek bilimsel olarak planlanmalı. Üretici mutlak kâr ile çalışmalı. Boşalan köyler ancak birlikte üretim modeliyle yeniden canlanır" dedi.

Tokdemir açıklamasını, "Bu rakamlar, uyarılarımızı ciddiye almayan hükümetin açık karnesidir. 'Her şey yolunda' diyen bakanlık yetkililerinin karnesi budur. Milletimiz bu karneye göre oy verecek. Üretici artık her şeyi görüyor; kimin çözüm ürettiğini kimin üretmediğini ayırt edecek kadar tecrübeli" sözleriyle tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —