meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

1 Dakikalık Reels Videolarının Masum Olduğunu mu Düşünüyorsunuz?

Sosyal medyada (reels, tiktok) sürekli bir akış sağlamak insan beyni için iyi olmayabilir. Uzmanlara göre sürekli bu kadar çeşitli görsel içeriklere maruz kaldığımızda daha unutkan oluyoruz. Az önce aldığımız bilgileri depolamak için

AKTUEL 20.02.2023 10:40:35 0
1 Dakikalık Reels Videolarının Masum Olduğunu mu Düşünüyorsunuz?

Bazen çok basit işleri dahi yapmayı unuttuğunuz oluyor mu? Bir mesajınıza yanıt beklerken, aslında o mesajı hiç atmadığınızı fark ediyor musunuz? Haftanın günlerini karıştırıyor, ilacınızı almadığınızı sonradan mı anlıyorsunuz? 

Sosyal medyanın hayatımızın her alanına girmesiyle, sürekli bilgi akışına maruz kalıyoruz. Gün içerisinde ne kadar çok içerik tükettiğinizi hiç düşündünüz mü? 

SOSYAL MEDYADA HIZLI GEÇİŞ SAĞLAYAN UYGULAMALARA DİKKAT

Uzmanlara göre, sürekli sosyal medyada hızlı geçiş sağlayan (reels, tiktok, snapchat vs.) içeriklere maruz kalan kişilerin odaklanma süreleri düşüyor. Odaklanma sorunu ise beraberinde unutkanlığı da getiriyor. Özellikle Instagram algoritması, kullanıcının beğenilerine göre öneriler sunuyor ve bu sayede kişilerin uygulamada daha uzun süre kalmasını sağlıyor.

'GENÇ YAŞLARDA DİJİTAL DEMANS GÖRÜYORUZ'

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, “Sosyal ortamdaki varlığımız, bizim düşünce sistemimizi etkiliyor. Bu aralar ezber yapamıyorum şeklinde de çok şikayet alıyoruz. Artıkl 20-30'lu yaşlarda da dijital demans denilen unutkanlık durumu çıkmaya başladı” diyor.

Türkiye'de 2019 yılında yapılan bir araştırmayı hatırlayan Adapınar, o dönemde Türkiye'de sosyal medya kullanımının 65 yaş üstünde bile yüzde 20'lerde olduğunu ve bu rakamın Uzakdoğu'da yüzde 65'lere kadar yükseldiğini söyledi.

BEYNİMİZE ZAMAN TANIMALIYIZ

“Artık, sadece biz ve teknoloji varız” diyen Adapınar, “Beynimize yeni bilgilerin gelmesi ve depolanması için ona bir süre vermemiz lazım. Uzun süreli belleğimize bu imkanı tanımaz, beynimizi boşaltmazsak yakın gelecekte dahi çok erken yaşlarda bunama görmemiz mümkün olacak” diyerek, sözlerini tamamladı.

UNUTKANLIK YAŞADIĞINIZDA, ZİHNİNİZDE CANLANDIRIN

Amerikan Psikoloji Derneği, unutkanlık yaşadığınızda beyninizi keskinleştirmek için, arabanızı park ettiğiniz yer gibi hayattaki bazı şeyleri zihninizde canlandırmanızı öneriyor.
Araştırmalara göre, unutulan mesajlar zihninizden geçen niyet ile gerçek eylem arasındaki boşluktan dolayı ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmek ise, o boşluğu kapamak ve beynimizin niyet ile eylemi birbirine karıştırmasını önlemek ile mümkün.

YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK, UNUTKANLIĞI AZALTIYOR

Harvard Tıp Okulu Öğretim Üyesi Dr. Aoron P. Nelson, yeni şeyler öğrenmenin unutkanlığı azalttığını söylüyor. “Her yeni bilgi ve beceri birer bellek egzersizidir. Özellikle televizyon seyretmek gibi pasif faaliyetleri azaltın. Her gün egzersiz yapın. Günde 30-45 dakika, haftada en az 4 gün yürümeye çalışın” diyor.

GÜNDEM ETİKETLERİNİN DE SÜRESİ KISALDI

2019'da Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 2013'de Twitter'da öne çıkan başlıklar ortalama 17,5 saat aynı kalırken 2016 yılında bu başlıkların ortalama 11,9 saat aynı kaldığı tespit edilmiş. Yani, giderek daha uzun sürelerde sosyal medyada aktif oluyoruz.

REELSLER, DİKKAT DAĞINIKLIĞINA YOL AÇABİLİR

Psikolog Özge Öztaşçı, unutkanlık olgusunun çok geniş ve birden fazla duruma bağlı olarak ortaya çıkabildiğini söylüyor. Öztaşçı, “Unutkanlığı, tek bir nedene bağlamak oldukça zor. Reelslerin çok hızlı olması, çok çeşitli konularda karşımıza çıkması ve artık telefonda geçirilen zamanın büyük kısmını işgal etmesi dikkat dağınıklığına bağlı unutkanlıklara tabii ki de yol açabilir ama tek başına reelslerin unutkanlığın nedeni olduğunu söylemek zor” diyor.

ZAMANLA KELİME HAZNESİ AZALIYOR

Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Targıt, sosyal medyada anlamlı, anlamsız bir şekilde çok fazla akışa maruz kalmanın gerçeklikten koparacağını belirterek, şunları söyledi:

“Sürekli akışa maruz kalmak, beynin düşünmesini, konuşmamızı, ikili ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Zamanla kelime haznemiz azalıyor ve unutkanlık tam da bu noktada başlıyor. Sosyal medyada yetişkin ya da çocuklar farketmeksizin günde sadece 15-20 dakika zaman geçirmek yeterli. Daha fazlası vakit öldürme olur ve beyne zarar verir.”


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.5° / 19.5°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim