Türk lirası Gürcü larisi karşısında da değer kaybetmeye devam ederken Gürcüler sınır kapısına en yakın Artvin’in Kemalpaşa ilçesine akın ediyor. Boş valizlerle Türkiye’ye gelen Gürcüler, valizlerini doldurup ülkelerine dönüyor
Türk lirası Gürcü larisi karşısında da değer kaybetmeye devam ediyor. Geçen yıl haziran ayında bir Gürcistan larisi 6 lira iken, 2023 yılının aynı ayında bir lari, 9,07 lira oldu.
Türk lirasının değer kaybetmesiyle Gürcüler, sınır kapısına en yakın Artvin'in Kemalpaşa ilçesine akın ediyor.
Türk lirasının Gürcü larisi karşısında değer kaybetmesi nedeniyle Gürcüler, Artvin'deki Sarp Sınır Kapısı'ndan boş valizlerle Türkiye'ye geliyor, sınıra en yakın yerleşim yeri Kemalpaşa'da bunları doldurarak ülkelerine dönüyor.
3 yıl önce 7 Haziran'da bir Gürcistan larisi, 2,26 Türk lirası iken, bu yılın haziran ayında bir lari 9 lirayı aştı.
Lari, TL karşısında 3 yıl içinde yüzde 292 değer kazanarak bugün 9,07 TL’ye kadar çıktı.
Durum böyle olunca Gürcüler, alışveriş için akın akın Türkiye'ye geliyor. Ticaret yoğunluğu yaşanan Kemalpaşa ilçesinde esnaf halinden memnun olsa da parası daha değerli olan Gürcüler, bu durumdan kazançlı çıkıyor.
Yıllar önce Türklerin Gürcistan'a alışveriş için gittiğini ifade eden Kemalpaşa esnafından Mustafa Güler, “Gürcüler, sabahın erken saatinde Türkiye'ye geliyor, valizlerini doldurup geri dönüyor. Sistem geri döndü. Biz önceden Gürcistan'dan alıyorduk, şimdi onlar buradan alıyor. Bugün onlar karlı durumda” dedi.
Resmiyette 8 lira gibi gözükse de bir larinin esnaf arasında 12 lira olarak işletildiği söyleyen esnaf Kemal Ata ise, “Türk lirası sadece Gürcü larisine karşı değil, bütün devletlerin parasına karşı değer kaybetti. Biz yerli üretim ürünlerini İstanbul'dan getiriyoruz, Gürcüler de geliyor, iki katına onlara satıyoruz. Teknolojik aletler de orada ucuz, vergi düşük olduğu için. Biz de teknolojik aletleri oradan alıyoruz” diye konuştu.
Gürcülerin en çok tekstil ve gıda ürünü aldığını söyleyen Gürcü vatandaşı Kamilla, “Türkiye şu anda Gürcüler için çok önemli bir yer. İhtiyaç için alan da var, buradan ucuza aldıkları ürünleri ülkelerinde satan da var. Gürcüler de kârlı, Türkler de” dedi.
HABER MERKEZİ