Tarih: 16.10.2023 11:11

2000-2008 sigorta girişi olanlar dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

10 yıl erken emekli olma fırsatı...  2000-2008 sonrası işe başlayanlar dikkat! Emekli olmak için birçok kişi için belirli yaş ve prim günü şartları bulunsa da, malulen emekli olma şartları diğer emeklilik türlerinden farklıdır. Malulen emekli olabilmek için belirli bir çalışma süresi gerekmektedir. Bu süre, sigorta sistemine göre farklılık gösterebilir. Genellikle en az 10 yıl süreyle sigortalı olarak çalışmış olma şartı aranır.

MALULEN EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELER?

Malulen emekli olma şartları neler? Erken emeklilik hayali kuran vatandaşlar arama motoruna bu soruyu soruyor İşte cevabı. 

Çalışma Süresi: Malulen emekli olmak isteyen kişiler, sigorta sistemleri fark etmeksizin en az 10 yıl süreyle çalışmış olmalıdır.

Prim Gün Sayısı: 10 yıl içerisinde en az 1800 prim günü tamamlanmalıdır.

SAĞLIK RAPORU ŞARTI

Sağlık Durumu: Sigortalı çalışanın malulen emekli olabilmesi için sağlık kurumlarından alınacak bir raporla işgücü kaybının en az yüzde 60 oranında olduğu tespit edilmelidir. Bu durum, çalışanın işe başlama tarihinden sonra meydana gelmelidir.

İş Kazası veya Meslek Hastalığı: İş kazası yaşayan veya meslek hastalığına yakalanan kişiler, bu durumlarını ispatladıktan sonra malulen emeklilik hakkı kazanabilirler. Heyete girilerek kayıp oranı belirlenir ve %60 veya daha fazla kayıp olanlar malulen emeklilik hakkını elde edebilirler.

%40 Malullük Raporu: %40 ve üzeri malullük raporuna sahip olan kişiler, diğer malulen emekli olma şartlarını sağladıkları takdirde yaş şartına tabi olmazlar.

MALULEN EMEKLİ OLMA YAŞI KAÇ?

Milyonlarca vatandaş arama motoruna,  "Malulen emekli olabilmek için yaş şartı" nedir sorusunu yöneltiyor? Malulen emekli olabilmek için yaş şartı bulunmamaktadır. Malulen emekli olmak isteyen kişiler için yaş sınırı geçerli değildir. Önemli olan, çalışanın işgücü kaybının en az yüzde 60 olacak şekilde tespit edilmesi, 10 yıl süreyle sigortalı olarak çalışmış olması ve 1800 prim ödeme gününü tamamlamış olmasıdır. Ayrıca, malulen emeklilik için prim borcu bulunmamalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —