Tarih: 30.05.2023 12:31

2023 DGS başvuruları ne zaman, nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?

Facebook Twitter Linked-in

Üniversitelerin Ön Lisans bölümlerinden mezun olan adaylar bitirdikleri bölümü Lisansa tamamlamak için Dikey Geçiş Sınavına girmeleri gerekmektedir. Üniversiteler bunla ilgili her yıl sınırlı sayıda kontenjan açmaktadır. Bu sınavdan alanı ile ilgili yüksek puan adaylar yerleşmektedir. 2023 DGS sınavına girecek olan adaylar sınav başvurularının ne zaman başlayacağını ve başvuru ücretinin ne kadar olduğunu arama motorlarında araştırıyor. Peki, DGS BAŞVURU EKRANI: 2023 DGS başvuruları ne zaman, nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?

2023 DGS BAŞVURUSU NE ZAMAN?

DGS başvuruları bugün başladı. 5 Haziran'a kadar devam edecek olan DGS başvuru işlemleri ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapılacak. 2023 DGS başvuru ücreti 270 TL olarak belirlendi

DGS BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler. Yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan ve sınava başvuran adaylar, yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2023-DGS kapsamında bir yükseköğretim programı kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar, 2023-DGS tercih sürecinden önce T.C. uyruğuna geçmeleri halinde tercih işlemi yapabileceklerdir. Bu durumdaki adayların T.C. uyruğuna geçtiklerini Merkezimize dilekçe ile bildirmeleri gerekmektedir.

Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır. Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına yerleştirme işlemleri de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezî olarak yapılır. Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —