Tarih: 10.03.2023 16:46

2023 Engelli araç limiti ne kadar, ötv muafiyeti araç fiyatları ne kadar?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon rakamlarının ardından ortaya çıkan yeniden değerleme oranları engelli araç üst limiti konusunu da aydınlığa kavuşturdu. Son dakika haberi sonrasında yeniden değerleme oranı yüzde 122.9 oldu. Bu yıl içerisinde uygulanan 450 bin 500 TL engelli otomobil üst limiti önümüzdeki sene değişmiş olacak. Peki hem ÖTV matrah artırımı hem de bir düzine yeni düzenlemenin ardından 2023 engelli araç limiti ne kadar oldu? 2023 ÖTV muafiyetli araç fiyatları ne kadar? Detaylar haberimizde....

ÖTV indirimi konusuna Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati son noktayı koydu. Bakan açıklamasında ÖTV indirimi gündemimizde yok, matrah güncellemesi üzerinde çalışıyoruz ifadelerini kullandı.

ÖTV muafiyetli araçlara sahip olmak için yüzde 40-89 arası engeli bulunan vatandaşlar yüzde 26,3'lük bir vergi indiriminden, yüzde 15,4'lük de KDV indiriminden faydalanabilirler. Yüzde 90 ve üzerine engele malik şahıslar ile bakımından sorumlu 1. derece yakınları ÖTV'den muaf şekilde araç satın alabileler.

Henüz 2023 engelli araç üst limiti belli olmadı. Ancak Kasım 2022 itibariyle şu araçları ÖTV muafiyetli bir şekilde alabilirsiniz:

ÖTV matrah güncellemesi şu anlama geliyor; Ülkemizde aracın vergisiz ham fiyatı üzerine ÖTV ve KDV ekleniyor ve bayilerdeki satış fiyatları oluşuyor. ÖTV matrahı ülkemizde yılbaşından önce 3 olan ÖTV dilimi 5'e çıkarılmış ve fiyatlara güncelleme getirilmişti. ÖTV matrah güncellemesi ile aracın vergisiz, ham fiyatı üzerinden alınacak olan ÖTV dilimlerinde fiyatların yukarı yönlü yükseltilerek örneğin % 80 ÖTV diliminde olan bir aracın arttırılan limitler ile % 45, veya % 50 ÖTV diliminine düşürülmesi sağlanacak. Böylelikle vatandaş sıfır otomobil satın alırken daha az bir vergi ödeyerek bir araç satın alabilecek.

ÖTV matrah güncellemesi ile 1.6 motor hacminin altında olan araçlarda bir indirime gidilmesi bekleniyor. Ülkemizde en çok tercih edilen araçların üzerinde % 15-20'ye varan bir indirimin olması sektör temsilcileri tarafından bekleniyor. 1 milyon üzerinde olan araçlarda çok büyük bir değişim yaşanması beklenmiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —