24 saatlik kurtarma operasyonunun detaylarını anlattı ‘Özel Dağ Kurtarma Ekibi’ kurulsun önerisi'

Kaçkar Dağları’nda yaşanan kazalarda dağcılara daha hızlı ulaşılabilmesi için bölgeyi tanıyan dağcılardan özel dağ kurtarma ekibi kurulması çağrısı yapıldı.

RİZE 11.07.2023 12:31:00 0
24 saatlik kurtarma operasyonunun detaylarını anlattı  ‘Özel Dağ Kurtarma Ekibi’ kurulsun önerisi

HABER:ARZU ERBAŞ

3 bin 937 metre yüksekliği ile dağcıların en çok tercih ettiği rotalarda yer alan Kaçkar Dağlarının zorlu parkurlarında zaman zaman istenmeyen kazalar yaşanıyor. Son olarak önceki gün Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden Kaçkar Dağlarına tırmanan dağcılardan Tolga Türkanık, solo buzul tırmanışında buzulu geçtikten sonra düşüp, yaralandı.  Haber verilmesi ile oluşturulan ekip olay yerine ulaşsa da Rize tarafından aşağı indirilemeyen yaralı dağcı, Artvin Yusufeli’nden gelen ekiplerle at üzerinde indirilerek ambulansa ulaştırıldı.
KURTARMA OPERASYONUN DETAYLARINI İSMAİL BAYRAM ANLATTI
24 süren kurtarma operasyonunun detaylarını Artvin Yusufeli Olgunlar yaylası sakinlerinden turizmci İsmail Bayram anlatarak yaşanan eksiklikleri dile getirdi. Bayram “08.07.2023 tarihi saat 08.45 te dağcı dostum Ali Şahin aradı.  Kaçkar Büyük Buzul dan tırmanış yapan Tolga isimli dağcının güney tarafında kaza yaptığını ve yaralandığını söyledi.  Kendisiyle telefonda konuştuğunu durumunun iyi olmadığını söyledi.  Ali Şahin 'in verdiği telefondan yetkililere bilgi aktarabilmek için Tolga beyi aradım.  Bana ayağının kırık, kollarının çıkık ve çenesinin dağıldığını söyledi. Kanaması olduğunu ve durduramadığını söyledi.   Zaten konuşmada güçlük çekiyordu.  Direk bende kayıtlı telefonu olan Jandarma komutanlarını aradım 09.07 ‘de jandarmaya koordinatlarla birlikte kişinin durumunu anlattım. Ali Şahin ile yaptığımız konuşmalarda Çamlıhemşin jandarmasının ve ilgili kurumların bilgilendirildiğini söyledi. Aynı zamanda dağcı Ercan Kesti ve sağlıkçı dağcı arkadaşı Yasin' in yaralıya ulaşmak için kuzey tarafından yola çıktığını anlattı” dedi.
“BİLGİ SORAN ÇOK AMA YOLA DÜŞEN YOK”
İsmail Bayram “Bu arada her dağ kazasında olduğu gibi yine helikopter geliyor, yola çıktı Malatya'dan kalktı, yok sahil güvenlik helikopteri geliyor gibi hikayeler de dilden dile dolaşmaya başladı.  Saatler ilerlerdi telefonlar hiç susmadı.  Bilgi soran çok ama yola düşen yok. Bu arada Yalçın Şahin beyle sürekli irtibat halindeyiz. O oradan yola çıktı, Artvin’den bir ekip, Erzurum'dan bir ekip Rize ‘den bir yola çıktı havadislerini konuştuk.  Saat 14 civarında kahraman iki dağcımız yaralıya ulaşıp ilk müdahaleyi yapınca derin bir oh çektik.  Dağcımız artık yalnız değildi.  Bu arada saat 16.00 civarında ilk kurtarma ekibinin  Demirdöven Köyü’nü geçtiğini öğrendik. Ha geldiler, aha şimdi gelirler derken saat 20 civarında Hüseyin Alkan abimiz kurtarma ekibinin katır istediğini söyledi. Kendi atı haricinde 3 at daha götüreceğini söyledi.   Abi yaralı bir kişi 4 atı ne yapacaksın diye sordum. Gidenler binecekmiş dedi. (Döndüğünde abi kurtarma ekibini at ile mi götürdün diye sordum yok binmediler dedi)” açıklamalarında bulundu.
‘GÜNÜN KAHRAMANLARI ERCAN KESTİ VE YASİN’
Saat 20.30 civarında bir kurtarma ekibinin Yusufeli  Olgunlar'dan yola çıktığını söyleyen Bayram “Niye 11 saat sonra yola çıktınız diye soranlara helikopter alacaktı onu bekledik. Helikopterden ümit kesilince yola çıktık demişler. Ercan ile Yasin de bunlar gibi düşünseydi sonucu düşünmek bile istemiyorum.  Saat 23.00 civarında aldığımız haber bizi biraz daha sevindirdi. Çünkü Ercan ve Yasin yaralıyı Deniz Gölü’nün altına  kadar indirmişlerdi. Atlı kurtarma ekibi Dilberdüzü’ne 24 civarında ulaşmış biraz sonrada aşağıdan giden birkaç kişi yardıma gitmiş. (bunların içinde görevi kurtarma olan ekipten kimse yok) Dilberdüzü’ne indirilen yaralı, atın üzerine yerleştiriliyor ve Hüseyin abimiz onu sabah 04.00 civarında  Olgunlar'a ambulansa teslim ediyor. Tabi Dilberdüzü ve Olgunlar'da fotoğraf bölümünde emeği en az olanlar var her zaman olduğu gibi. Günün kahramanları Ercan Kesti ve Yasin. 3800’den aşağı insanlar boş inemezken onlar saatlerce süren bir gayret ile yaralı indirdiler.  Bunun ne demek olduğunu Ankara'dan arayıp Ercan'a kendi elemanıymış gibi ‘bu kadar niye geç kaldınız’ diye fırça atan yetkili anlamaz.  Ancak oralarda yürüyen, düşen soğukta tırmanan insanlar bilir. Netice Allah'a şükür sonu korkunç bitmedi, bitebilirdi.” Dedi.
‘BU DAĞLAR VAR OLDUKÇA KAZALAR HEP OLACAK’
Bölgede yaşanabilecek bu tür kazalar için özel dağ kurtarma ekibi kurulması gerektiğini söyleyen İsmail Bayram “Helikopter olayını her zaman olmayacak gibi düşünüp kurtarma ekiplerini hemen olay yerine yönlendirmek lazım zaman kaybı olmasın diye.  Çünkü bölgemiz hava koşulları çok değişken. İyi kurtarma ekipleri kurmalıyız. Bu dağlar var oldukça kazalar hep olacak. Kurumlara özel dağ  kurtarma ekibi kurulmalıdır.  Ekipmanı ile bilgi ve deneyimi ile. Bu ekip mutlaka genç dağcılardan oluşmalı.  Yâni kurum elemanını 1 ay 2 ay kursa göndermekle olmaz. Bu ekipte bulunanların ekipmanları tam ve sağlam olmalı. Spor ayakkabısı ile dağa gidilmez. Her kazada birçok fuzulî araç yolun sonuna gidiyor ve hiç bir şey yapmadan saatlerce bekliyor. Karnı acıkıyor, başka ihtiyaçları oluyor o insanlarda mağdur oluyor. Lütfen bir şey yapmış olmak için kalabalık ve fiziki durumu uygun olmayan insanları göndermeyin.  Sadece atın üzerinden yaralıyı alıp ambulansa koymak için ve fotoğraf çekmek için gelenler var. Yaralıyı sağlık görevlileri ambulansa yerleştirir. Ve son olarak bunları senelerce yapılan gözlemler neticesinde söylüyorum.   Kimseyi suçlamak niyetim yok. Bu işin uzmanlarına danışıp ona göre ekipler oluşturmak lazım. Dağda kurtarma eğitimi almamış insanların bir suçu yok.” İfadelerini kullandı.


Haber Kaynak

admin admin