Uzmanların sağlığa olan zararlarını dikkat çeken açıklamalarına rağmen yüksek seviyede sigara tüketimi devam ediyor. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü, 30’lu yaşlarda sigara tüketimi bırakılırsa devam edenlere kıyasla yaşam süres
Uzmanların ve sağlık kuruluşlarının uyarılarının yanı sıra sigaranın insan sağlığına zararı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), insanların bu bağımlılıktan kurtulması için çeşitli çalışmalarını sürdürüyor. DSÖ tarafından yapılan ararştırmalara göre sigarayı bırakma gününden itibaren sağlık verilerinin iyileştiği de görülüyor.
DSÖ, 30'lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresinin, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl arttığına dikkati çekiyor. İlk sigara bırakma gününden itibaren yüksek kalp atış hızı, kan basıncı, karbonmonoksit seviyesi normale dönüyor ve zamanla bağışıklık sistemi güçleniyor. Yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşım düzeliyor, akciğer kapasitesi artıyor.
Sağlık Bakanlığı'nca tütün ürünü kullananlara, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek veriliyor.
Haber Merkezi