4 yeni kitap okura sunuldu

Nazlı Eray’ın ‘Aşk Artık Burada Oturmuyor’ romanı okura sunuldu. Yapı Kredi Yayınları, B. Nihan Eren’in ‘Nefeshane’ kitabını okura sundu.

KÜLTÜR - SANAT 4.06.2023 10:15:22 0
4 yeni kitap okura sunuldu

BEĞENİLMEYEN ERKEĞİN İADE EDİLDİĞİ BİR DÜNYA

Edebiyatımızın usta kalemlerinden Nazlı Eray’ın ‘Aşk Artık Burada Oturmuyor’ romanı Everest Yayınları tarafından okurlarına sunuldu. Eray, zincir gibi birbirine eklenen öykülerden oluşturduğu yeni romanında ayrılıklar, aşk acısı, kavuşma ve düş kırıklığı döngüsünde, kadının gözünden erkeği, erkeğin gözünden de kadını göstererek ironiyi ve empatiyi yan yana getiriyor. Roman, sevgilisi tarafından terk edilen, falcılardan medet uman kadın kahramanın karşısına ‘Neomikrobiyoloji’ uzmanı hücre mühendisi Nizami Öney’in çıkmasının ardından yaşadıklarını anlatıyor. Kadın, kaçak sevgiliyi bir saç telinden yeniden üretmeyi başaran Nizami Bey’le beraber, kendi durumundaki kadınlara yardım etmek için bir ‘Mutluluk Kliniği’ kurar. Ancak laboratuvarda yeniden bedenlenen bu sevgililerle ilgili bir sorun vardır: Kliniğin hizmet koşulları, beğenilmeyen erkeğin iadesini de kapsamaktadır.

04kr02-nazli-eray.jpg

RUTİNLERDEN BUNALANLARA EDEBİ BİR NEFES

Yapı Kredi Yayınları, B. Nihan Eren’in ‘Nefeshane’ kitabını okura sundu. Hayatın bilinmeyen taraflarını sekiz öykülük hikâyesiyle edebiyatseverlere sunan B. Nihan Eren, yaşamın derinliklerine kurgusal bir kapı aralıyor. İnsan yaşamını farklı zamanlarla ve farklı dünyalarla anlatan yazar, seçilen hayatların acizliğini de mutluluğunu da görmelerine yardımcı oluyor. Sıradan yaşamın manzaralarını yeni bir bakış açısıyla sunan; ‘Nefeshane’, hayatta var olan karakterleri bir avuç sayfada ortaya koyuyor. İçinde yaşarken çok da fark edilmeyen zaman olgusunun değişen ve insanı da beraberinde değiştiren yapısı, B.Nihan Eren’in kalemiyle birlikte bambaşka noktalara evriliyor.

04kr02nefeshane.jpg

'PARAYLA SAADET OLUR MU?'

Modern Türk edebiyatının kurucularından Ahmet Midhat Efendi’nin ilk kez 1887 yılında yayımlanan ‘Para’ romanı VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıktı. Kitabında bireylerin dünyadaki itibarı ile ekonomik itibarı arasındaki iç içe geçen ilişkilere odaklanan yazar romanında Sulhi ve Vahdeti karakterleri üzerinden 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı toplumunun para karşısındaki konumlarının temsili bir panoramasını ortaya koyuyor. Eser, okul arkadaşlıklarına, Beyoğlu’ndaki eğlenme ve tüketim tarzlarına, miras hukukuna, gelir kaynaklarına, sigortacılığa, polis teşkilatını manipüle etme taktiklerine, aşk ilişkilerine, kadınların eğitimine, cinsiyetler arası hiyerarşilere de dokunuyor. Günümüz Türkçesine Fatih Altuğ tarafından aktarılan eser, hayatta mutluluğun elde edilmesi esnasında paranın rolü ve işlevi nasıl olmalıdır sorusuna verilen yanıtları okurla paylaşıyor.

 

04kr02-ahmed-kapak.jpg

GÖÇ OLGUSU ETRAFINDA DOLAŞAN DENEMELER

‘Yalnızlık Risalesi’ şiir kitabıyla tanınan şair ve yazar Nazım Payam’ın denemelerinin yer aldığı ‘Bir Göç Ne Bırakır Ardında’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okurla buluşturuldu. Yazar, yaşadığımız toprakların geçmişten bugüne güncelliğini hiç kaybetmeyen kavramlarından biri olan göç kavramı hakkında şunu sylüyor: “Göç, uzakların suyuna, ekmeğine, rüyasına zorladığı öznesini seyyah, garip, sürgün, mülteci, muhacir ve yabancı kavramlarıyla tanımlar. Ayrıca hevesler, beklentiler, yitimler, korkular, dramlar ve bir o kadar da henüz bilinmeyen nedenlerle biçimler onu. Ancak göç öznesini en iyi biçimleyen, gayesini hayal haritasına kazımış gayretin çektirdiğidir. Ama nedense bu olgu, çoklarına karşılıksız sevgiyi hatırlatır. Oysa sevgi kesintisiz devam eden değil, devam edebilme imkânı olan bir şeydir.”

04kr02-goc-kitap.jpg