Tarih: 26.05.2023 14:41

5 duyu organı gelişimi ne zaman tamamlanır?

Facebook Twitter Linked-in

Bebekler anne karından itibaren aslında çoğu şeyin farkındadır. Mucizevi bir şekilde başlayan ve ilerleyen anne karnındaki gelişim sürecinde sesleri duyabilen bebekler doğum sonrası dünyaya 5 duyu organlarıyla adapte olmaya çalışır. 

İŞİTME DUYULARI ÇOK KUVVETLİ

Her anne ve baba, bebeğinin etrafında olan biteni ne kadar anladığını merak eder. İşitme bu konuların içinde en ilginci olabilir. Gebeliğin son 3 ayında duyduğu sesleri tespit edebilen bebekler, doğum sonrası tanıdık sesleri hemen tanıyacaktır. Karnınızdayken ona dinlettiğiniz şarkıları doğduktan sonra da açtığınızda verdiği tepkiler sizi bu yüzden hiç şaşırtmasın.

6. AY İTİBARİYLE NET GÖRMEYE BAŞLIYORLAR

Yenidoğan bebekler görme duyuları çok fazla gelişmeden dünyaya gözlerini açar. Dünya henüz onlar için bulanık bir alandır. Renk görüşü tam olarak gelişmemiştir. 6. ay itibariyle ince ayrıntıları görebilir, bu yüzden daha önce hiç ilgilenmediği şeylerden etkilenebilir.

TAT ALMA ANNE KARNINDA BAŞLIYOR

Bebeklerin tat alma duyusu anne karnında başlar. Çünkü annesinin amniyon sıvısı ile beslenir. Doğumdan sonra ise, yediklerinizin tadını anne sütü ile birlikte hissedecektir. Bebeğiniz katı yiyeceklerle tanışmaya başladığında tatlı olanlar ilgisini daha çok çeker. Bu yüzden meyve püresi ve muhallebi gibi yiyecekleri severek yerken, sebzeleri reddedebilir. 

KARNINIZI OKŞADIĞINIZDA BİLE DOKUNDUĞUNUZU HİSSEDİYORDU

Dokunma duyusu da anne karnındayken gelişir. Bebeğinize masaj yapmak, beslenme sırasında sırtını ovalamak, onu göğsünüze yaslamak ve uyurken saçlarını okşamak bebeğinize iyi gelecektir. 

KOKU ALMA DUYUSU ÇOK GÜÇLÜ

Bebeğinizin koku alma duyusu da anne karnında olduğu 6. ayda gelişmeye başlar. Dünyaya gözlerini açtığında ise, anne sütünüzden sizin eşsiz kokunuzu tanıyabilir. Uzmanlara göre doğumdan itibaren 8 yaşına gelene kadar geçen süre içinde koku alma duyusu sizinkinden çok daha güçlü ve keskindir. Yapılan araştırmalar, vanilya kokusunun bebeklerin rahatlaması üzerinde olumlu etkisi bulunduğunu ortaya koyuyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —