Adalet Bakanlığı, 9. yargı paketi çalışmalarını tamamlamak üzere. Kısa süre içinde Meclis gündemine gelmesi beklenen paket, birçok alanda önemli değişiklikler içeriyor. Boşanma davalarından hakimlik mülakatlarına kadar pek çok konuda yenilikler öngörülüyor.
Mevcut uygulamada, boşanma davasının reddi sonrası 3 yıl bekleme süresi vardı. Yeni düzenlemeyle bu süre 1 yıla indirilecek. Anayasa Mahkemesi'nin 3 yıllık sürenin taraflara katlanamayacakları bir külfet yüklediği gerekçesiyle iptal ettiği yasa hükmü, yeni pakette yer alacak. Böylece boşanma davasının reddinin kesinleşmesini takip eden 1 yıl içinde ortak hayatı yeniden kuramayan çiftler, yeniden boşanma davası açabilecek.
Halihazırda 2 yıl ve altında ceza alan kimseler cezaevine girmeyebiliyor. Ancak yeni düzenlemeyle denetimli serbestlikten yararlanmak için hükümlülerin 30 gün cezaevinde kalması gerekecek. Bu düzenleme, cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Paket, 63 maddeden oluşacak ve bazı mahkeme kararlarıyla ad-soyad değişikliklerine ilişkin ilanlarda sınırlamalar getirilecek. Ayrıca, evlilik birliğinde doğmuş çocuğa ilişkin soy bağının reddi davası açılabilecek.
Mevcut uygulamada sadece terör suçu nedeniyle şirketlere atanan TMSF kayyımları, terör örgütü suç dosyalarında da şirketlere atanabilecek.
Hukuk meslekleri giriş sınavında soru ve ders sayısı artırılacak. Hakimlik mülakatına, kontenjanın 3 katı olarak çağırılan aday sayısı, kontenjanın 1 kat fazlası ile sınırlandırılacak. Ayrıca, dava sırasında suçun niteliğinin ağırlaşması durumunda, avukata ve şüpheliye yeniden söz hakkı tanınacak.
Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen başlıkta da düzenleme yapılacak. Devletin güvenliği aleyhine yabancı devletler ve organizasyonlar çıkarı doğrultusunda Türkiye'de suç işleyen kimseler ceza alacak.
Yeni yargı paketi ile 16 farklı kanunda değişiklik yapılacak. Bu düzenlemeler, hukuk sisteminde önemli değişiklikler yaparak, daha etkili ve adil bir yargı süreci oluşturmayı hedefliyor.
Yeni yargı paketi, hukuk sisteminin çeşitli alanlarında köklü değişiklikler yaparak, vatandaşların adalet sistemine olan güvenini artırmayı amaçlıyor. Meclis gündemine gelmesi beklenen bu düzenlemeler, birçok kişi ve kurumu yakından ilgilendiriyor.