B6 vitamini Piridoksin olarak da bilinir ve birçok gıdada doğal bir şekilde bulunur. B6 vitamini vücut tarafından doğal yollar ile üretilmediği için mutlaka takviyeler ve gıdalar aracılığı ile alınmalıdır.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için vitaminler çok önemlidir. Sindirim ve bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması için de yeterli miktarda B6 vitamini alınması gerekir. Sağlıklı beslenerek B6 vitaminini besinlerden almak mümkündür. Eğer B6 vitamini gıdalar ile alınamıyorsa mutlaka takviye şeklinde alınmalıdır. B6 vitamini içeren besinler arasında yumurta, nohut, beyaz et, kırmızı et, ay çekirdeği, kırmızıbiber, kabak ve havuç vardır.
En Çok B6 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
B6 vitamini ruh sağlığı ve beyin sağlığı üzerinde en etkili vitamin çeşitlerinden biridir. En çok B6 vitamini içeren besinler arasında dana ciğeri, kırmızı et ürünleri, beyaz et, yumurta, ton balığı, somon ve süt yer almaktadır.
Yulaf ezmesi, brokoli, ıspanak, avokado, pirinç, kabak, havuç ve kuruyemişlerde de yüksek oranda B6 vitamini yer alır. Sağlıklı beslenen kişilerde genellikle B6 vitamini ortaya çıkmasa da kontrole gitmek ve vitamin testleri yaptırmak önemlidir.
B6 Vitamini Faydaları Nelerdir?
B6 vitamini en çok ruh ve beyin sağlığını destekleyen bir vitamin olarak karşımıza çıkar. B6 vitamini eksik olan kişilerin beyin fonksiyonlarında problemler ortaya çıktığı bilinir. Kırmızı kan üretimini destekleyen B6 vitamini özellikle hamile kimselerde ve doğurganlık çağındakilerde kansızlığın önüne geçer.
B6 vitamini hamile kişilerde kusma ve mide bulantısı gibi sorunların da önüne geçer. Ruh sağlığını düzelten vitamin daha sağlıklı ve düzenli bir uykuya sahip olmayı sağlar. Anksiyete ve depresyonun etkileri de B6 vitamini ile büyük ölçüde ortadan kalkar. B6 vitamini kanser riskini azaltır ve göz hastalıklarının ortaya çıkmasını engeller.
Yaşa bağlı olarak da ortaya çıkabilen gece körlüğünün önüne geçmek için B6 vitamininin düzenli olarak vücuda alınması gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre B6 vitamini dozunda olan kişilerin daha az kalp hastalığı ve damar tıkanıklığı yaşadığı tespit edilmiştir.
B6 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B6 vitamini eksikliğinin en yaygın görülen belirtisi ruh hali değişikliği ve enerji düşüklüğüdür. Düzensiz ve sağlıksız beslenme genellikle B6 vitamini eksikliğine neden olur. Özellikle sigara tüketen, böbrek ve sindirim rahatsızlığı olan, alkol kullanan kişilerde B6 vitamini eksikliğine daha çok rastlanır. B& vitamini eksikliğinin takviye ya da besinlerle gidermek mümkündür. B6 vitamini eksikliğinin belirtileri şu şekildedir:
Deri döküntülerinin ortaya çıkması,
Kansızlık,
Dudaklarda ağrı ve çatlak oluşması,
Ruh halinde değişiklik,
Zihinsel yorgunluk,
Dilde iltihaplanma, kızarıklık ve yaralanmaların ortaya çıkması,
Nöbetlerin ortaya çıkması,
Enerji düşüklüğü ve yorgunluk,
Bağışıklık sisteminin zayıf olması,
Konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlıkların olması,
Elde ve ayaklarda karıncalanma ile birlikte ortaya çıkan ağrı,
Kanda homosistein yüksekliğinin ortaya çıkması.