Tarih: 11.07.2023 12:56

ketojenik diyet listesi: Ketojenik diyette ne yenir, ne yenmez?

Facebook Twitter Linked-in

Ketojenik diyet, karbonhidrat alımını azaltarak vücudun yağ yakma oranını artıran yüksek yağlı bir beslenme şeklidir. Peki ketojenik diyetin faydaları ve riskleri nelerdir? Ketojenik diyette ne yenir? Ketojenik diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Ketojenik diyetin birçok türü vardır ve bunların makro besin dengeleri ve uygulama şekilleri farklılık gösterir. Bu türler, ketojenik diyet, standart, döngüsel, hedefli ve yüksek proteinli diyet şeklinde dörde ayrılır. Örneğin, standart ketojenik diyette tipik olarak %70 yağ, %20 protein ve %10 karbonhidrat alınırken, yüksek proteinli ketojenik diyette protein oranı %35’e kadar çıkabilir. Döngüsel ketojenik diyette ise 5 ketojenik gün ve ardından 2 yüksek karbonhidrat günü gibi daha yüksek karbonhidratlı beslenme dönemleri vardır. Hedefli ketojenik diyette ise spor yapanlar için egzersiz sonrası karbonhidrat alımına izin verilirken, dijital içerik pazaryeri Accessland.live da platformundaki eğitimlerle ketojenik diyetin ne olduğunu ve bu süreçte hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğini anlatıyor. Ketojenik diyette nelerin tüketilmesi gerektiğine gelin birlikte bakalım.

Ketojenik diyette ne yenir?

Ketojenik diyet, uzman gözetiminde yapılmadığı takdirde vücudun normal fizyolojisini bozarak pek çok sağlık sorununa yol açabililir. Ketojenik diyet yapmak isteyen kişiler, mutlaka bir hekime ve diyetisyene danışmalıdır. Ketojenik diyet, uzun süreli bir yaşam tarzı değil, kısa süreli bir yöntemdir. Bu yüzden ketojenik diyeti bıraktıktan sonra da sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmek gerekir.

Ketojenik diyete uygun besinleri şöyle sıraladı:

Ketojenik diyette ne yenmez?

Ketojenik diyetin yasaklı besinleri de şöyledir:

Ketojenik diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Ketojenik diyet herkes için uygun olmayabilir. Dolayısıyla bu diyete başlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar vardır.

  1. Doktor kontrolünde yapılmayan diyetler, bazı sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu yüzden mutlaka bir hekim veya diyetisyen kontrolünde yapılması gerekir.
  2. Ketojenik diyeti uzun süre devam ettirilmemelidir. Çünkü ketojenik diyet, kısa süreli bir tedavi yöntemidir ve uzun süre devam ettirildiğinde vücutta sağlık sorunlarına yol açabilir.
  3. Ketojenik diyete başlandığında vücudunuzun enerji kaynağını değiştirmesi nedeniyle bazı yan etkiler yaşanabilir. Genellikle birkaç gün içinde geçen bu yan etkileri hafifletmek için bol su içmek, elektrolit alımını artırmak, uyku düzeninize dikkat etmek ve hafif egzersizler yapmak önemlidir.
  4. Diyet süresinde vücudun ketozise girdiğini takip etmek gerekir. Vücudun ketozise girdiğini anlamak için belirli yollar vardır. Bunlar arasında idrara çıkma artışı, ağız kuruluğu, nefeste aseton kokusu, enerji artışı sayılabilir.

İşte doktor kontrolünde uygulanabilecek 3 günlük örnek bir ketojenik diyet listesi:

1. Gün

Kahvaltı: 2-3 yumurta, yağlı peynir, salatalık, avokado

Ara öğün: Yer fıstığı, ceviz, fındık, badem

Öğle yemeği: Etli sebze yemeği, yoğurt

Akşam yemeği: Somon balığı, brokoli, zeytinyağı

2. Gün

Kahvaltı: Avokado, 3 yumurtadan omlet, zeytin

Ara öğün: Hindistan cevizi yağı ile hazırlanmış kahve

Öğle yemeği: Sade lavaşsız 150-200 gram döner

Akşam yemeği: Sınırsız yeşil salata, 100-150 gram somon balığı

3. Gün

Kahvaltı: 1 haşlanmış yumurta, 1 avokado ya da 5 ceviz, 2 dilim beyaz peynir

Ara öğün: Lor peyniri, ceviz

Öğle yemeği: Yumurtalı ıspanak, yeşil salata

Akşam yemeği: Kıymalı lahana sarması, ayran




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —