Tarih: 13.07.2023 10:44

Ziraat Odası Başkanı Bekar açıklamalarda bulundu

Facebook Twitter Linked-in

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar,bu seneki fındık rekolteleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bekar, fındık rekolte fiyatlarının üreticilerin emekleri karşısında tekrar değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Geçtiğimiz yıl 20 Temmuz 2022 tarihinde yapılan tahmini rekolteye göre; Trabzon 52 bin 463 ton, Giresun 92 bin 401 ton, Rize bin 295 ton, Artvin 5 bin 179 ton, Ordu 240 bin 559 ton, Gümüşhane bin 030 ton açıklanmıştı.

FINDIK ÜRETİCİSİNİN GÖZÜ FİYATLARDA

 ‘Bu seneki tahmini rekoltenin geçen seneki rekoltenin altında daha düşük’ olduğunu söyleyen Bekar, “ Karadeniz bölgemizin olmazsa olmazı fındık, aynı zamanda ülkemize ürün bazında en çok döviz kazandıran ürünümüzün hasat günleri yaklaştı. Tabi ki fındık üreticimizin gözü kulağı, açıklanacak fiyata kilitlendi. Fındıkta tahmini rekolte çalışmaları da, başarıyla sonuçlandı. Açıklamayı her sene olduğu gibi, bu senede tarım bakanlığı yapacak. Ancak bu seneki tahmini rekoltenin geçen seneki rekoltenin altında daha düşük olduğunu söyleyebilirim. Fındık üreticimizin acil beklentisi, fındık hasadı başlamadan önce fiyatının açıklanmasıdır. Ayrıca devletin fındık üreticisinin elini güçlendiren ve piyasayı fındık baronlarına bırakmamak için, devletin güçlü alım eli olan TMO’nun da devreye sokulup fındık alımı yapacağı açıklanmalıdır.” dedi.

“ALIN TERİ VE EMEĞİNİN KARŞILIĞI GÖZETİLMELİ”

‘Fındık, bin bir zorluklarla üretilen ve maliyeti her yıl yükselen bir ürün’ olduğunu savunan Bekar, “Seyreklenmesi, budanması, gübrelenmesi, fındık alt temizliğinin yapılması, ilaçlaması ve hasadının yapılması gereklidir. Bu uğraşlar başlı başına maliyet yükselten işlemlerdir. Ülkemizde son zamanlarda hayat pahalılığındaki artışın getirdiği alım gücünün zorlanması, girdi rakamlarının sürekli yükselmesi, her şeyde olduğu gibi, fındıkta da maliyeti ister istemez artırmaktadır. Tüm bunları göz önüne aldığımızda fındıktaki fiyat belirlemesi, fındık üreticimizin, alın teri ve emeğinin karşılığını gözeterek,maliyetinin üstünde bir rakam olmalıdır. Tüm fındık üreticimizin ve bizlerin beklentisi bu yöndedir.” şeklinde ifade etti.

“YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Fındık üreticilerinin emeklerini gözeten Bekar, “Geçmiş 2018 ve 2022 yılları arasında fındığa verilen fiyat, 3.30 dolara denk geliyordu. Bu dönem için, verilecek fiyat, 2023 yılındaki girdi maliyetlerinin 2018 ve 2022 ye göre daha yüksek olması nedeniyle fiyatın, alan bazlı desteğin dışında, 3.30 doların üzerinde bir fiyat verilmesi gerekmektedir. Alan bazlı destek, 2014 yılından beri,2022 dahil 9 yıl 170 TL’dir. Bu miktar günümüzün şartlarına göre yeniden değerlendirilmelidir. Hükümetimizden ve cumhurbaşkanımızdan bu doğrultuda açıklama bekliyoruz. Fındık üreticimizi baronların eline bırakmayın, fındık üreticimizi mağdur etmeyin. Bizler Ziraat Odaları olarak, üreticimizin lehinde ve aleyhinde olan tüm çabaları gözlemekteyiz ve takip etmekteyiz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —