meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Adaçayı Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Adaçayı Bitkisi Nasıl Demlenir?

Adaçayı otu veya adaçayı dediğimiz bitki uzun yıllardır kozmetik, ilaç, gıda gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Uzmanlar, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan adaçayının hamilelikte kullanılmamasını tavsiye ediyor.

AKTUEL 15.02.2023 11:44:36 0
Adaçayı Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Adaçayı Bitkisi Nasıl Demlenir?

Adaçayı nedir?

Ballıbabagiller familyasından olan adaçayı, 30 ile 70 cm arasında boya ulaşabilir. Acımtrak bir koku yaymakta olan adaçayı, daha çok menekşe ve mavi renkli çiçeklere sahiptir. Adaçayı, don olaylarına karşı hassas olabilmektedir. Bu yüzden kış aylarında üstlerinin çam yaprakları tarafından örtülmesi gerekmektedir.

Eski çağlardan bu yana adaçayı, yemeklerden kozmetiğe birçok alanda insanlığın karşısına çıkmıştır. Tarım yapılan arazilerde doğal güve kovucu olarak kullanılan adaçayının birçok faydasını görmekteyiz.

Adaçayı, adından da anlaşılacağı üzerine bir bitki çayıdır. Kaynamış suda 10 dakika kadar demlenip servis edilmesi diyetisyenler tarafından önerilmektedir.

Adaçayının faydaları

Adaçayının birçok faydası bulunmaktadır. Soğuk algınlığını önlemek ve soğuk algınlığı yaşayan kişilerin tedavisinde oldukça etkilidir. Doğal antibiyotik olarak bilinen adaçayı, enfeksiyonlara karşı etkili bir bitkidir. Bu sayede vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasında büyük bir görevi üstlenmekte. Bademcik iltihabı, diş eti iltihabı gibi hastalıklara karşı bizi korur. Bununla birlikte doğal bir öksürük engelleyici olma özelliğini taşımaktadır.

Sindirim sorunlarına karşı mideyi ve bağırsakları koruyan adaçayı aynı zamanda ishale de iyi gelmekte. Kabızlık gibi durumlarda kullanılması boşaltım sistemimizi rahatlatacak maddeleri içerir. Hazımsızlık ve mide yanması gibi durumlarda adaçayı kullanılması, bu sorunları çözen doğal bir ilaçtır. Antibakteriyel olma özelliği taşıyan adaçayı, ağız yaralarına karşı iyi gelmektedir. Adaçayı mideyi rahatlatırken aynı zamanda kolestrolü dengelemektedir.

Uzmanlar tarafından yapılan bazı testlerde adaçayı, beynin daha hızlı tepki vermesini, kısa süreli ve uzun süreli hafızamızın güçlenmesini sağladığı görülmüştür. Aynı zamanda adaçayı dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunlarına iyi geldiği tespit edilmiştir. İlkokul çocuklarında kullanılması tavsiye edilen adaçayı, çocukların derlerde daha aktif olmasını sağlamaktadır. Adaçayı aynı zamanda depresyon ve stresi azaltmakta.

Avrupa’da adaçayının kapsül halleri sıklıkla kullanılmakta. Bu kapsülleri daha çok menopoza bağlı gelişecek semptomları azaltmak için kullanmaktalar. Adaçayı, menopoza bağlı sıcak basması, fazla terleme gibi durumları azaltarak bu kişileri oldukça rahatlatmakta.

Adaçayı zararlı olabilir mi?

Adaçayının her ne kadar birçok farklı alanda yararları bulunsa da yan etkisi olan bir bitki türüdür. Salvia cinsi bitkilerine karşı alerjisi olan bireylerin tüketmesi, bazı alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda adaçayını hamilelerin dikkatli kullanması gerekmekte. Çünkü adaçayı içinde dört adet düşük yapma riskini arttıran maddeleri bulunduruyor.

Adaçayının tansiyonu düşürmesi sebebiyle yüksek tansiyonlu kişilerin kullanılması tavsiye edilir. Fakat düşük tansiyonlu kişilerin adaçayı içerken dikkatli olması, gerekmiyorsa içmemesi söylenmekte.

Adaçayının fazla içilmesi mide ağrısı ve mide yanmasına neden olur. Yan etkileri kişiden kişiye değişmekte olmasına rağmen, günde 3 fincandan fazla içilmemesi tavsiye edilmekte. Antidiyabetik ilaçlar ile etkileşime girebilen adaçayı, kan şekerini normal sınırının altına düşürebilmekte. Bu yüzden düzenli ilaç kullanan kişilerin adaçayı kullanmadan önce hekimlerine danışması gerekiyor.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.5° / 19.5°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim