Adet Döneminde Nelere Dikkat Etmeniz Gerektiğini Biliyor musunuz?

Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlar her ay adet görürler. Bu süre zarfında kızların ve genç bayanların dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Duygusal ve fiziksel değişimlerin olduğu bir dönem.

SAĞLIK 22.02.2023 17:34:28 0
Adet Döneminde Nelere Dikkat Etmeniz Gerektiğini Biliyor musunuz?

Regl (Adet) Dönemlerinde Kadınlar Nelere Dikkat Etmeli?

Regl döneminde genellikle yorgunluk, halsizlik, göğüs ağrıları, kabızlık, sivilce ve sıkıntı gibi durumlar yaşanmaktadır. Yaşanan bu durumların üzerine artan regli ağrıları ve sancıları daha zor bir döneme neden olur. 

Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için regl döneminde yaşanan zorluklardan, beslenme alışkanlıklarından, bu dönemde yaşanan psikolojik ve fiziksel problemler ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

Regl Döneminde Neler Yaşanır?

Regl döneminde yorgunluk, halsizlik, kabızlık, ishal, stres, akne, sinirlilik, çarpıntı, ağrı, kramp, sancı, uykusuzluk, iştah artması, şişlik, baş ağrısı, gerginlik, ağlama krizleri, sıcak basmaları gibi durumların yaşanması normal olarak karşılanmaktadır.

Karın bölgesinde görülen şişlikler regl döneminde gayet normaldir. Ayrıca aşırı susama hissi, tatlı yeme isteği, göğüslerde şişlik her kadında olmasa da hemen hemen çoğunda görülebilecek belirtilerdir. Regl dönemindeki bir kadın ani ruhsal değişiklikler yaşabilir.

Regl Döneminde Beslenme

Regl döneminde beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. İlk olarak tuz ve şeker tüketimi azaltılmalı, kahve, çay, asitli içecek içilmemeli, kırmızı et tüketilmemeli, süt, süt ürünleri tercih edilmemeli, çikolata kilo aldıracağı için tüketilmemeli, kuru meyve, sebze, meyve, beyaz et, alkol, sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.

Regl döneminde genç kızların ve kadınların kendilerine iyi bakması gerekmektedir. Özellikle beslenme bu durumda büyük etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde yeterli ve düzenli beslenme sağlanmalıdır. Sıvı tüketimine özen gösterilmelidir.

Regl döneminde iştah artması yaşanmaktadır. Aynı zamanda tatlı krizleri sıkça yaşanan durumlardandır. Bu yüzden dikkat edilmelidir. Bu dönemde bilinçsizce tüketilen bazı gıdalar regli dönemini daha zor bir hale dönüştürmektedir. 

Regl döneminden 1 hafta önce tuz kullanımı en aza indirilmelidir. Tuz, normal zamanda da en az seviye kullanılması gerekir fakat bu dönem öncesi kullanılan tuz vücutta sıvı tutulmasını sağlamaktadır.

Bu sebeple göğüslerde duyarlılığı yani şişkinlik ve gerginliği artırmaktadır. Bu yüzden tuz tüketimi regli öncesi ve döneminde en aza indirilmelidir. Tuz kullanımı gibi şeker kullanımının da en aza indirilmesine özen göstermelidir. 

Regl dönemi yaşanan tatlı krizleri çikolata ve çikolata benzeri ürünlerin tüketimini arttırmaktadır. Çikolata kişilerde uykusuzluğa yol açmaktadır. Eğer çikolata isteği aşırı duyuluyorsa bitter çikolata tüketilmelidir fakat tatlı krizleri genellikle fıstık, fındık ve cevizden karşılanmalıdır. Hafif tatlılar yiyerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Kahve, çay, asitli ve alkollü içecekler regli dönemi kullanılmamalıdır. Özellikle asitli içecekler sağlık açısında kullanılmaması gerekmektedir. Böyle hassas bir dönemde ise kullanımını kesinlikle olmamalıdır.

Kahve ve çay kafein içerdiği için uykusuzluğa ve huzursuzluğa neden olmaktadır. Aynı şekilde alkol kullanımı da uykusuzluk, huzursuzluk ve titreme gibi durumların yaşanmasına neden olur. Bu yüzden alkol, kahve, çay ve asitli içecekler tüketilmemelidir. 

Kırmızı et, süt ve süt ürünleri tüketimi azaltılmalıdır. Aşırı yağlı gıdalar, hamur işleri tüketilmemelidir. Beyaz et yani balık ve tavuk tüketimi yapılmalıdır. Genellikle lifli gıdalar tüketilmelidir.

Vitamin açısından zengin sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Kuru meyveler de regli döneminde yenilmesi gerekmektedir. Bu şekilde tatlı isteği de giderilmektedir. Sıvı tüketimi su ile yapılmalıdır. Yeterli miktarda su içmek vücuda iyi gelmektedir.

Regl Döneminde Hijyen

Regl döneminde hijyene özen gösterilmelidir. Bu dönem için üretilen pedler bulunmaktadır. Regl döneminde kullanılan pedler yumuşak ve pamuksu olmalı, zamanında değiştirilmeli, tuvalet temizliğine özen gösterilmeli, genital bölge temiz, kuru olmalı, tüy alımı yapılmamalı, temizliğe uygun ürünler tercih edilmelidir.

Birbirinden farklı marka ve içeriklerle üretilen pedler, dikkatle seçilmelidir. Bu ürünlerin yumuşak ve pamuksu olması gerekmektedir. Pamuksu ve yumuşak olmayan ürünler, cildinize ve genital bölgenize zarar verebilir.

Bu yüzden özenle seçilerek kullanılmalıdır. Pedler, tek kullanımlıktır. İç çamaşırı içine yerleştirilerek kullanılır. Regl anında gelen kanın emilimini sağlamaktadır. Pedlerin kullanımına özen gösterilmelidir.

Genellikle 4 saatte bir değiştirilmelidir. Bu durum kanamaya göre farklılık göstermektedir. Kanama her kişide farklılık göstermektedir. Bu yüzden farklı çeşitlerde ped hazırlanmıştır. Kişi kendi durumuna göre ped seçimini yapmalıdır. Aynı zamanda ped kullanan kişiler, bu ürünlerin açıkta kalmamasına dikkat etmelidir.

Pedin temiz olmaması hastalık yaşamanıza neden olabilir. Ürünü kullanırken ellerinizin temiz olması gerekir. Hatta özel bölgenize temas edecek tarafına el sürmekten kaçınmalısınız. Bazı bölgeler de yani kırsal bölgeler de ise ped kullanılmamaktadır.

Genellikle bez kullanılarak, kan emilimi sağlanmaktadır. Bu durumlarda genellikle pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. Pedlerde olduğu gibi yumuşak ve pamuklu olmaması özel bölgeye bir takım rahatsızlıklar verebilir.

Kullanılan bu bezlerin temizliği çok iyi yapılmalıdır. Değişimine de dikkat edilmelidir. Ped ve bezlerin yanı sıra tampon kullanımı da son dönemler de hızla yaygınlaşmaktadır. Tampon, kullanımı kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

Tampon, doğru ve temiz şekilde üretilmiştir fakat bazı zamanlarda enfeksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktora başvurmanız gerekmektedir.

Bunların dışında bu dönem de tuvalet temizliğine normalden daha dikkat edilmelidir. Temizlik ön kısımdan arka kısma doğru yapılmalıdır. Temizlik sonrası genital bölgenin kuru hale gelmesi gerekmektedir.

Kuru olmayan genital bölgesinde mantar ve farklı bakterilerin üremesine neden olmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde tüy alımı yapılmamalıdır. Kullanılan ürünler enfeksiyona ve tahrişe neden olabilir. Genital temizliğine uygun ürünler tercih edilmelidir.

Regl Döneminde Psikoloji

Regl dönemi öncesi ve regli dönenim de duygusal değişimler yaşanmaktadır. Bu durum adet öncesi gerginlik sendromu olarak adlandırılmaktadır. Genellikle stres bunların ilk sırasında yer almaktadır.

Adet dönemi öncesi gerginlik sendromun da birçok durum görülmektedir. Bu durumlar regli süresi boyunca devam etmektedir. Uykusuzluk, gerginlik, hassasiyet, vücutta şişlik, yorgunluk, halsizlik, iştah değişikliği, baş ve kasık ağrısı, sakarlık, ağlama krizleri ve sıcak basmaları yaşanmaktadır. 

Regl Döneminde Egzersiz

Adet (regl) dönemi, kadınların her ay başa çıkmaları gereken zorlu ve yıpratıcı bir süreçtir. Bu süreçte yaşanan ağrı ve sancıların yanı sıra kadınlarda gerginlik, şişlik ve ödem gibi sorunlar da sıkça görülmektedir.

Bu dönemde spor yapmayı bırakın yataktan çıkmak bile çok zorken egzersizi tavsiye etmek kulağa anlamsız gelse de bu süreçle baş etmenin en etkili yollardan birisidir. Egzersiz yapmanın ağrı kesici etkisi tıbbın da kabul ettiği bir gerçektir. Ayrıca regl döneminde yapılan sporun zayıflamaya olan etkisi normal zamandan daha efektif olduğunu söylemeliyiz.

Regl Ağrılarını Egzersiz ile Hafifletin

Pilates ve yoga yapmak adet döneminizi en az hasarla geçirmenizde büyük bir öneme sahiptir. Regl olacağınız tarihten birkaç gün önce yoga yapmaya başladığınız taktirde reglin ilk iki günü çekilen sancılarınız daha katlanılabilir bir hal alacaktır.

Vücudunuzun rahatlamasını ve esnemesini hedef alan bu iki prensip, regl dönemi ile birlikte baş gösteren gerginliğinizi periyodunuz başlamadan azaltmanıza yardımcı olacaktır. Kas yorgunluğu, bitkinlik, göğüs hassasiyeti ve kramp gibi sorunlarınızdan egzersiz sayesinde uzaklaşıp bu süreçten huzurlu bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Regl Döneminde Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Regl döneminde egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İlk olarak karın içi basıncını arttıran, patlayıcı tipteki egzersizlerden kaçının. Ağırlık antrenmanı yapıyorsanız ağırlıkları düşürün. Daha fazla ısının, daha iyi esneyin. Takım sporlarından ve refleksin önemli olduğu egzersizlerden kaçının.

Uzun süreli yüksek tempolu kardiyo, çok tekrarlı hafif ağırlıklı ağırlık egzersizleri tercih edin. Uzun koşular ve kardiyo seansları sizi zorlayabilir, endişe etmeyin. Karbonhidrat depolarını bu dönemde doldurmaya başlamayın. Zira kas ve karaciğer karbonhidrat depoları bu dönemde dolmaya daha da meyillidir.