Ağız Kokusu Neden Kaynaklanır? Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Ağız kokusu, yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen tıbbi durumlardan biri olsa da, ağız kokusunu önlemek için düzenli olarak takip edilmesi gereken bazı tıbbi durumlar vardır. Ağız kokusunu önlemekten çok, ağız kokusunun nedenini

SAĞLIK 22.02.2023 10:24:54 0
Ağız Kokusu Neden Kaynaklanır? Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Ağız kokusunu kesinlikle ihmal etmeyin!

Ağız kokusu pek çok kişinin şikayetleri arasında yer almaktadır. Ağız kokusu kişinin büyük ölçüde yaşam kalitesini düşüren durumların başında yer alırken, ağız kokusunu hafife almak da son derece yanlıştır. Sosyal hayatı büyük ölçüde etkileyen ağız kokusu, kaygı ve özgüven eksikliği dolayısıyla da kişilerin psikolojik olarak çeşitli problemler ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Ağız kokusunun altında birbirinden farklı pek çok neden bulunurken, ağız kokusunun nedenlerinin araştırılması son derece önemlidir. Bu durum itibarıyla ağız kokusu altında yatan nedenler bazıları şunlar olabilir;

  • Ağız kokusunun oluşmasının nedenlerinden bir tanesi sinüzlerde meydan gelen rahatsızlıklardan bir tanesi olabilmektedir. Şayet kötü kokuyu burnunuzdan aldığınızı hissediyorsanız sinüzlerinizle alakalı çeşitli problemlerin olduğunu söylememiz doğru olacaktır.
  • Bademciklerde meydana gelen çeşitli enfeksiyon ya da iltihaplar dolayısıyla ağız içerisinde koku oluşumu sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yerini almaktadır. Bu durum ile karşılaşıldığı zamanlarda direkt olarak uzman bir doktor tarafından kontrol altına tutulması son derece önemlidir.
  • Ağzınızdan keskin bir şekilde gelen ve idrar kokusunu andıran ağız kokusunun sebebi büyük ölçüde böbreklerinizde bir takım problemlerin olduğuna işaret etmektedir. Böyle bir kokuyu fark etmeniz durumunda direkt olarak doktora giderek, gerekli tetkiklerin yapılmasını dilemeniz son derece önemlidir.
  • Ağzınızın içerisinden çürümüş bir et kokusu gibi bir koku yayılıyorsa o noktada akciğerlerinizle alakalı çeşitli problemlerin olma ihtimali epey yüksektir. Bu durum ile karşılaşılması durumunda akciğerlerinizi kontrol ettirmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
  • Karaciğer de meydana gelen çeşitli hastalıklar da kişinin ağzının içerisinde koku probleminin oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla ağzınızdan kan kokusu yayılıyorsa karaciğerlerinizi kontrol ettirmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
  • Ağızda meydana gelen kokuların bazıları ise metabolizmasal çeşitli hastalıklar dolayısıyla meydana gelebilmektedir.
  • Ağzınızda kokunun olduğunu hissettiğiniz durumlarda direkt olarak uzman bir doktora giderek gerekli tetkiklerinizi yaptırmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Ağız kokusu problemi kişinin sosyal hayatını tetikleyen durumlardan bir tanesi olurken aynı zamanda kişinin sağlığı noktasında ciddi problemlerin oluşmasını tetikleyen durumlar arasında da yerini almaktadır. Bu durum itibarıyla hastalıklara karşı ciddi problemler yaşamamak ve erken teşhis sayesinde hayatınızı çok daha kontrollü bir şekilde yaşayabilmek için, ağız kokusu hissettiğiniz durumlarda direkt olarak uzman bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.
  • Ağız kokusu olanlar ilk olarak ne yapmalıdır?

    Ağız içerisinde meydana gelen koku problemi için ilk olarak kişi ağız hijyenini sağlaması gerekir. Ağız hijyeni için yemeklerden ve kafein tüketiminin hemen ardından dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. Aynı zamanda diş ipi kullanımına dikkat etmeniz, dişlerin sağlıklı olmasına katkı sağlamaktadır. Diş aralarında kalan artık yemekler ağız içerisinde enfeksiyonun oluşmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda dişlerin çürümesini tetiklemektedir. Bu durum itibarıyla ağzınızı ve dişlerinizi düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmemeli, ağız hijyeni için gerekli ürünlerin kullanımını yapmanız gerekmektedir. Ağız kokusunun hafife alınacak bir durum olmadığını bilmeli ve gerekli tetkiklerin yapılmasını ihmal etmemelisiniz.