Emziren anneler için en faydalı kurtarıcı ürünlerden biri de sağım makineleri! Emzirmeye uygun olmayan anneler daha önce sağdıkları sütlerle bebeklerini rahatlıkla besleyebilirler. Anne sütü zahmetsiz ve acısız nasıl pompalanır? Sorunu
Özellikle de ilk altı ayda bebeğinizin ihtiyaçlarını tek başına karşılamaya fazlasıyla yetecek olan anne sütü, hem bebeğinize hem de size birçok yönden fayda sağlar. Siz bebeğinizi emzirirken harcayacağınız fazla enerji ile doğum kilolarından kolaylıkla kurtulabileceğiniz gibi bebeğiniz de emdiği süt ile karnını doyurup çeşitli hastalıklara karşı korunacaktır. Protein, vitamin, mineral ve demir bakımından zengin besleyici değeri olan anne sütünü hiçbir koşulda bebeğinizde bırakmamalısınız. Bebeğinizi emzirmek için uygun alan bulamıyor, çalıştığınız süre zarfında da bebeğinizi emziremiyor ya da ucu yara olmuş memenizi dinlendirmek istiyorsanız böyle durumlarda tek çareniz var. Oda süt sağmaktır! Elle, el pompasıyla ve elektrikli göğüs pompası ile anne sütü nasıl sağılır ve sağılan anne sütü nasıl saklanır? Annelerin sütünü sağarken işlerine yarayacağını düşündüğümüz temel bilgiler sizler için haberimizin detaylarında.
ANNE SÜTÜ NASIL SAĞILIR? SÜT SAĞARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bebeğinizden uzak kaldığınız müddetçe sütünüzü müsait zamanınızda sağarak biriktirebilirsiniz. Süt sağma işlemi annelere özel geliştirilmiş makinelerle çok kolay bir şekilde yapılabildiği gibi elle de yapılabilir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ellerin ve ortamın hijyenik olmasıdır. Sütünüzü sağmadan önce ellerinizi güzelce yıkadıktan sonra elleriniz soğuk kalmışsa ısınmasını bekleyip öyle göğsünüze dokunun. Çünkü soğuk eller sıcak ellere göre süt sağma işlemini daha da uzatabilir.
Göğsün üzerinde 2 dakika boyunca ılık suyla nemlendirilmiş bezi yerleştirin. Bu işlemi yapmasanız da olur. Ellerinizle ya da yumuşak bir havluyla göğsünüzün üzerinde nazikçe masaj uygulayın. Süt birikmesinden dolayı sertleşen memenizi gevşeterek süt vermeye uygun hale getirin.
Ellerinizi meme ucunun üstünde ya da altında 'C' pozisyonuna getirin. Baş parmağınızı meme ucunun üstüne koy. Baş parmak, meme ucunun ortalama 2,5 cm üzerinde durmalıdır.
Elinizin ilk 2 parmağını meme ucunun 2,5 cm altına, başparmakla aynı hizada duracak gibi koyup göğüs ölçüsüne göre parmağınızın durumuna göre ayarlayın. Bu pozisyonda göğsünüzü çekip uzatmayın. Göğüs duvarının içine yumuşak ve sıkı arasında baskı uygulayın.
Başparmağını ve işaret parmağını direkt meme dokusunun gerisine doğru yani göğüs duvarının içine bastırın. Göğüs dışına doğru değil içine doğru bastırın. Büyük göğüslere sahipseniz basınç uygulamadan önce memenizi yukarı kaldırmak etkili olacaktır. Göğsünüzü hafifletmek için sütünüzü sağmak istiyorsanız, lavobaya akıtabilirsiniz.
Sütü sonradan kullanacaksanız süt torbaları işinizi görebilir. Ardından şişelere sağın. Kahve fincanı ya da küçük kavanoz gibi daha geniş ağızlı kaptan süt saklama kabına dökün.
ELLE SÜT SAĞMA YÖNTEMİ:
Uygulayacağınız doğru metot sayesinde acısız ve ağrısız şekilde sütünüzü sağabilirsiniz. Meme etrafındaki kahverengi bölgeye dıştan uca masaj uygulayın. Ellerinizi, başparmağınız meme ucunuzun üstündeki, işaret parmağınız meme ucunuzun altındaki bölüme gelecek şekilde c şeklinde tutun ve arta kalan parmaklarınızla da memenizi destekleyin.
Süt keseciklerini bu esnada elinizle hissedebilirsiniz. C şeklinde tuttuğunuz elinizin parmaklarını göğüs ucuna doğru nazikçe sıkın. Elinizi kaldırmadan hafifçe sıkmayı durdurun. Birkaç defa bu işlemi yaptıktan sonra süt akışı başlayacaktır. Aynı hareketi diğer memenize de uygulayın.
ELEKTRİKLİ POMPA İLE SÜT SAĞMA YÖNTEMİ:
En pratik yöntemlerden biri olan pompayı iki memenizden de aynı sırada süt sağabilirsiniz. Meme ucunu elektrikli süt pompasının tam ortasına denk getirin. Elektrikli süt pompasını dilediğiniz ayarda düzenleyip sütünüzü sağın.
ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANIR? SÜT SAKLAMA KOŞULLARI:
Bebeğiniz için sağdığınız sütü buzdolabında, derin dondurucuda ve oda sıcaklığında olmak üzere 3 şekilde muhafaza edebilirsiniz. Anne sütünü bozulmadan saklayabilmek için saklama koşullarına son derece dikkat etmelisiniz. Sağlık Bakanlığının açıklamalarına göre sütü oda sıcaklığında bekletecekseniz (19-26°C) 3 saat, buzdolabında bekleteceksiniz (0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda bekleteceksiniz (-18°C) 3 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Üzerine not olarak ekleyeceğiniz tarih ve saat sütün son kullanımını belirlemek açısından son derece önem taşıyacaktır.