Tarih: 12.02.2023 13:45

Ali Nazik Nasıl Yapılır? Ali Nazik Tarifi... Ali Nazik Malzemeleri Nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Türk kültüründe yemek çok önemli bir yer tutar. Ali Nazik de bizim için önemli olan geleneksel Türk yemeklerinden biridir. Sebze ve etin birlikte yer aldığı enfes bir yemektir. Yemeği yapmak pek zahmetli değildir. Kolay bir yapılışı vardır. Öncelikle tavaya tereyağını koymak gerekir. Ardından bu yağın yanına sarımsak koyarak yaklaşık 5 dakika kadar sotelenir. Soteleme işleminin ardından ufak ufak doğranan kuşbaşı etleri ekleyip karıştırınız. Bu işlemin ardından tavanın kapağını kapatıp 8 dakika kısık ateşte pişene kadar beklenir.

Et piştikten sonra salça, kırmızıbiber ve tuz ekleyerek tatlandırma ve baharatlandırma yapılır. Daha sonra tava ocaktan alınır. Patlıcanlar ise közlenir. Ardından bu közlenmiş patlıcanları tahta üzerinde dövmek gerekir. Patlıcanları dövme işlemi yapılırken hafif hafif tuz atılır. Patlıcanlar iyice ezildikten sonra bir kasenin içinde sarımsaklanmış yoğurt ile karıştırılır. Ardından bu karışım tabağının içine alınır. Daha sonra tabağa alınan bu karışımın ortası çukurlaştırılır. Ardından pişen etleri de bu çukurun arasına yerleştirin.

Ali Nazik Malzemeleri

Geleneksel yemeğimiz olan Ali Nazik’in malzemeleri öyle abartılı değildir ve her an bulunabilecek malzemelerdir.

Bu malzemeler şunlardır:

Bu malzemelerin sayısı artırılabilir. Yapılacak yemek miktarına göre artması mantıklı olacaktır fakat bir porsiyon için en az bu kadar malzemeler gerekir.

Yemeğin Hikâyesi

Geleneksel yemeklerimiz genelde hikayeye sahiptir. Ali naziğin de kendisi kadar nefis hikayesi bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim’in Antep yolculuğu sırasında insanlar padişahın beğenmesi ve yemesi için çok büyük çok lezzetli yemekler pişirir. Halk birçok yemeğin arasına bu yemeği de katar. En sonunda padişah şehre gelir ve sofraya oturur. Yemeği yedikten sonra bu yemeği göstererek” Hangi eli nazik yaptı bunu?” diye sorar. Böylece yemeğin ismi de koyulur. Halk dilinde söyleye söyleye ali nazik olmuştur.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —