Almanya'nın önde gelen ekonomik araştırma enstitülerinden gelen haberlere göre, ülkenin 2023 yılı ekonomik beklentileri, hayal kırıklığı yaratan bir şekilde aşağı çekildi.
Avrupa'nın lider ekonomisi olarak bilinen Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının diğer tahminlere göre yüzde 0,6 oranında düşmesi bekleniyor.
Enstitüler, bu olumsuz gelişmenin temel nedeninin tüketim ve sanayi üretiminde yaşanan zayıf performans olduğunu vurguladı ve ilkbahar dönemindeki tahminlerini 0,9 puan aşağı çekti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından öngörülen yüzde 0,3'lük düşüş tahmininin ötesinde, AB'nin önde gelen ekonomisi Almanya, bu yıl büyük sanayi ülkeleri arasında durgunluk yaşayan tek ülke olarak öne çıkıyor.
Halle Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IWH) ekonomistlerinden Oliver Holtemöller, Almanya'nın bir yılı aşkın bir süredir resesyonda olduğunu belirtirken, enerji fiyatlarındaki artışın Rusya'nın Ukrayna'yı işgal savaşı sonrasında ekonomiye olan etkisinin öne çıktığını söyledi.
Avrupa Merkez Bankası, Temmuz 2022'den bu yana agresif bir şekilde faiz oranlarını artırırken, yüzde 8'i aşan enflasyon da halkın satın alma gücünü olumsuz etkiledi.
Ancak enstitülere göre, Almanya'da ücret artışlarının enflasyonu dengelemesi ve enerji fiyatlarının düşmesi, yıl sonunda ekonominin toparlanmasına yardımcı olacak ve üretim kapasitesi kullanım seviyelerinin iyileşmesine yol açacak.
Enstitüler, 2024 yılında Almanya ekonomisinin yüzde 1,3 oranında toparlanmasını bekliyor. Bununla birlikte, uzmanlar orta vadede, Çin'deki ekonomik gelişmelerin ve AB ile Çin arasındaki ticaret çatışmalarının Almanya'nın ihracatına yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıyorlar.
Almanya, son dönemde ekonomik ve endüstriyel gerileme ile karşı karşıya kaldı ve bu durum siyasi tartışmaları da etkiliyor. Olaf Scholz hükümeti, bu ekonomik zorluklarla başa çıkmak için çalışırken, ekonomi portföyünü elinde bulunduran Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberallerden oluşan bir koalisyona sahip.