Aloe vera jeli kullananlar dikkat! DSÖ tehlikeye karşı uyardı

Yanıkların tedavisi, cildi nemlendirme ve kabızlığa karşı kullanılan aloe vera jeli kanserojen olabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün incelemelerine göre farklı vitaminler yönünden oldukça zengin olan bu bitki ölümcül kolon kanseri geli?

6.07.2023 12:55:00 0
Aloe vera jeli kullananlar dikkat! DSÖ tehlikeye karşı uyardı

Aynı adı taşıyan bitkisinin yapraklarından elde edilen bir jel olan aloe vera, yıllardır cildi iyileştirmek ve yumuşatmak için kullanılıyor. Cilt bozuklukları ve kabızlık da dahil birçok hastalık için kullanılan bu bitki C, A, E, Beta karoten, folik asit, kalsiyum ve magnezyum yönünden oldukça zengin. 

Ancak her bitkide olduğu gibi aşırı kullanımı bazı zararları beraberinde getirebiliyor. Cildi tahriş edebilen aloe vera, müshil etkisi ile kramp ve ishale neden olabiliyor. Hatta bu bitki Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kanserojen bir madde bile olabilir.

ALOE VERA KANSERE NEDEN OLUR MU?

DSÖ tarafından insanlar için muhtemelen kanserojen olarak kabul edilen maddelerin takip edildiği bir liste hazırlandı. Listede aloe vera gibi şaşırtıcı bitkiler de var. 

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından derlenen ve insan ve hayvan çalışmalarından elde edilen bilimsel kanıtları, olası karsinojenez mekanizmaları gibi diğer ilgili verilerle birleştiren DSÖ'nün olası kanserojenler listesi, maddeleri kategorize ediyor. Liste dört olası gruba ayrılmış durumda. 

Grup 1: İnsanlar için kanserojen. Alkol, belirli HPV türleri ve iyonlaştırıcı radyasyon içeriyor.
Grup 2A: Muhtemelen insanlar için kanserojen. Kırmızı et, gece mesaisi ve dış hava kirliliğini içeriyor. 
Grup 2B: İnsanlar için muhtemelen kanserojen. Yakında aspartam içerecek.
Grup 3: İnsanlar için kanserojen olarak sınıflandırılamıyor. Çünkü insanlarda veya hayvanlarda kanserojen olduğuna dair yeterli kanıt yok. Belirli anestezi türlerini, silikon meme implantlarını ve saç boyalarını içeriyor. 

Grup 2B için, uyarılar olmasına rağmen, 'insanlarda sınırlı kanserojenlik kanıtı ve deney hayvanlarında yeterli kanserojenlik kanıtı' olması gerekiyor. İnsanlarda kanserojen özelliklerine dair doğrudan bir kanıt olmasa bile, hayvanlarda buna neden olan mekanizmanın insanlar için de geçerli olduğuna dair güçlü kanıtlar olduğu sürece, öğeler de bu kategoriye girebilir.

KOLON KANSERİ GELİŞTİRME OLASILIĞINI ARTIRIYOR

Örneğin, sıçanlarda yapılan iki yıllık bir araştırma, içme suyuna yaprak özü eklenmiş deneklerin kolon kanseri geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu bulduktan sonra Grup 2B'ye aloe vera eklendi.

Daha da önemlisi, diğer araştırmalar, aloedeki bazı kimyasalların hem farelerin hem de insanların bağırsaklarında DNA'ya zarar verebilecek ve dolayısıyla potansiyel olarak kansere neden olabilecek kimyasallara dönüştürüldüğünü gösteriyor. 

Eğrelti otları ve salamura sebzelerin yanı sıra, grup 2B'nin en dikkate değer unsurlarından bazıları, yalnızca progesteron içeren doğum kontrol haplarını, cep telefonları da dahil olmak üzere birçok yaygın elektronik cihaz tarafından yayılan radyo frekanslı manyetik alanları ve güve kontrol ürünlerinin ana bileşeni olan naftalini de içeriyor.

DSÖ LİSTESİNDE BAZI MESLEKLER DE VAR

Öte yandan grup 2B'de bazı meslekler ve faaliyetler de var. DSÖ'ye göre marangozluğa ek olarak, asfaltla çalışmak, kuru temizleme ve tekstil üretimi faaliyetleri insanlar için muhtemelen kanserojen olarak sınıflandırılıyor.