Tarih: 10.07.2023 15:04

Amasya'da kadınların işlediği kara salyangozu AB ülkelerine ihraç ediliyor

Facebook Twitter Linked-in

Amasya Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yaklaşık 110 kadının çalıştığı fabrika tarafından, Türkiye'nin dört bir yanından doğadan canlı olarak toplanan kara salyangozları işlenmek üzere satın alınıyor.

Salyangozlar, burada titizlikle çok sayıda işlemden geçirildikten sonra başta Fransa olmak üzere Almanya, Belçika ve İtalya'ya ihraç ediliyor.

Günlük 10 ton ürün işleme kapasitesine sahip fabrikadan yıl sonu itibarıyla 5 milyon avroluk ihracat yapılması hedefleniyor.

Fabrikanın işletme müdürü Süleyman Güdük, gazetecilere, fabrikalarının bir yıl kadar önce Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle 7 bin 500 metrekare kapalı alan üzerine kurulduğunu söyledi.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinde doğadan canlı olarak toplanan salyangozun fabrikalarında işlemden geçtiğini anlatan Güdük, "Canlı olarak aldığımız salyangozları önce temizliyoruz. Temiz kasalara aldığımız salyangozları soğuk hava depolarında tutarak donduruyoruz. Ardından şoklama yapıyor ve imalata alıyoruz. Büyüklüğüne göre tasnif ettikten sonra paketlemeye getiriyoruz. Kadın işçiler tarafından eti ve kabuğu ayrı işlenen salyangozlar, son kontrolleri yapıldıktan sonra soğuk zincir tırlarıyla ihraç ediliyor." ifadelerini kullandı.

Güdük, ihracat yaptıkları ülke sayısını artırmayı hedeflediklerini dile getirerek, bu doğrultuda kapasitelerini ve çalışan sayısını yükselttiklerini kaydetti.

TKDK Amasya İl Koordinatörü Cengiz Dikici ise Amasya ekonomisine katkı sağlayan fabrikanın kadınlara da iş imkanı sunduğunu vurgulayarak, "Bu, Amasya için çok önemli. İşletmenin buraya gelmesiyle Amasya ekonomisinin büyük bir pazardan pay alması söz konusu oldu. Yılda 5 milyon avro civarında ihracatta bulunan bu yer, bizim için çok önemli. Kurumumuz elinden geldiğince hibe desteğinde bulundu. İnşallah bundan sonra çıkacak çağrılar kısmında da hibe desteğinde bulunmaya gayret edeceğiz. Gayemiz Amasya'mıza daha çok proje kazandırmak." dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —