Ara Kanama Nedir? Kadınlarda Ara Kanama Neden Olur? İki Adet Arası Ara Kanama Tehlikeli midir?

Ara kanama, jinekolojik kanserler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşullarıyla ilişkilendirilebilir. Adet dönemleri arasındaki anormal kanama, ara kanama, lekelenme veya metroraji olarak da bilinir. Anormal vajinal kanama, belirli bir hastal

SAĞLIK 25.02.2023 10:59:47 0
Ara Kanama Nedir? Kadınlarda Ara Kanama Neden Olur? İki Adet Arası Ara Kanama Tehlikeli midir?

Ara Kanama Nedir, Neden Olur?

Normal dönemler dışında vajinal kanama meydana geldiğinde bunun pek çok sebebi olabilir. Kimi sebeplerin tedavisi oldukça basit iken kimi sebeplerinde altta yatan ciddi bir durum söz konusudur. Ara kanama, lekelenme veya daha ağır kanama fark edildiğinde; test, teşhis ve tedavi seçenekleri için mutlaka doktora gidilmelidir. Ara kanama nedenleri;

Rahim veya rahim ağzınızda bir büyüme,

Stres, sıkıntı ya da yorgunluk,

Kullanılan ilaçlarda değişiklik,

Gebelik durumu söz konusu ise düşük yapmak,

Vajinal kuruluk,

Hormon dengesizliği,

Önemli kilo alımı veya kaybı,

Vajinaya bir nesnenin sokulması,

Son olarak dahi kanser olabilir.


Adet Dönemi Dışındaki Ara Kanamalar Ne Zaman Tehlikelidir?

Öncelikle bilinmesi gereken; adet dönemleri dışında meydana gelen bu kanamalar normal değildir. Ortalama adet döngüsü 21 ila 35 gün sürer. Adet kanaması süreci ile birkaç gün ile bir hafta arasında normaldir. Bunun dışındaki herhangi bir kanama çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır.

Hormonal Dengesizlik

Adet döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Hormonlardaki dengesizlik ise;

İşlevsiz yumurtalıklar

Tiroid bezi sorunları

Doğum kontrol haplarını başlatmak ya da durdurmak gibi durumlara yol açabilir.


Herhangi bir hormonal doğum kontrol yöntemine başlandıktan sonra, ilk üç ay anormal kanama görülmesi normaldir.

Gebelik Komplikasyonları

Gebelik dönemlerinde komplikasyonlar lekelenmeye neden olabilir. Fakat bunun yanı sıra dış gebelik ve düşük ihtimali de bulunur. İkisi arasındaki fark gözle görülebilir olmadığından, hamilelikte kanama meydana geldiğinde derhal doktora gidilmelidir.

Rahim Fibroidleri

Rahim fibroidleri rahimde oluşan ancak, kanserli olmayan büyümelerdir. Genel olarak hiç doğum yapmamış kadınlarda görülmektedir.

Enfeksiyon

Ara kanama üreme organında bir enfeksiyon olduğunu gösterebilir. Bu enfeksiyon aynı zamanda iltihaplanmalara sebebiyet verir. Özellikle;

İlişkiye girmek,

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon,

Vajinal hastalıklar,

Üreme organlarının iltihaplanmasına neden olan pelvik enflamatuar hastalık enfeksiyona yol açar.

Kanser

Vajina kanser türlerinden herhangi biri ara kanamaya sebep olabilir. Bu yüzden anormal kanamalar söz konusu olduğunda mutlaka doktora gidilmelidir.

Ara Kanamalar için Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

İlk olarak her zaman döngünün kaydını tutmak faydalıdır. Adet döneminin ne zaman başladığı ve bittiği not alınmalıdır. Ayrıca adet süresini ve dönemler arasında ne zaman ve ne kadar kanama olduğunu not almak da faydalı olacaktır. Bu tip bilgiler doktor tarafından doğru teşhis için sorulacaktır.

Pelvik muayene de dahil olmak üzere fiziksel bir muayene uygulanacaktır. Teşhis testleri, kanamanın nedeninin bulunmasına yardımcı olur. Biyopsi adı verilen test için rahim ağzınızdan ya da rahmin astarından kültür veya doku alınabilir. Bunun yanı sıra ultrason da teşhis yöntemlerinden biridir. Doktorunuza giderken tüm bunlara hazırlıklı olmanız gerekmektedir.

Ara Kanamayı Görmezden Gelmeyin

Kimi zaman bu tür anormal kanamalar kendiliğinden düzelir. Fakat altta yatan nedeni bilmek ve bunu tedavi etmek gerekmektedir. Sorunu görmezden gelmek daha da kötüleşmesine neden olabilir. Enfeksiyon, kanser veya başka bir ciddi bozukluksa, sonuçları yaşamı tehdit edecektir. Tedavi yöntemleri sayesinde sebebe bağlı olarak dönemler arasında kanama önlenebilir. Özellikle sağlık bir yaşam tarzı benimsemek, kilo kontrolünü sağlamak ve stresten uzak durmak ara kanamaları sonlandırmaya yardımcı olur.