Araç fiyatları çakıldı, kampanyalar geri döndü! Sıfır ve ikinci el otomobillerde flaş gelişme!

Araba fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket hükümetin adımları sonrası düşmeye başladı.

EKONOMİ 12.12.2023 17:55:00 0
Araç fiyatları çakıldı, kampanyalar geri döndü! Sıfır ve ikinci el otomobillerde flaş gelişme!

Otomobil fiyatlarındaki anormal yükseliş, hükümetin attığı adımların ardından son buldu. Kararların ardından yatırım amaçlı araç alımının önüne geçildi. Bu düzenleme, piyasadaki arzı azaltınca sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında düşüşler başladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, önemli detayların altını çizdi. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bolat, internetteki ilanlarda fiyatların şişirildiğine vurgu yaparak; “Bu ilanlara ilişkin yönetmelikler çıkardık ve sahte ilanlara ilişkin ağır cezai müeyyideleri uygulayacağımız yönetmelik değişiklikleri yaptık, bunların neticesini görmeye başladık” demişti.


FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLDİ 

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araç piyasasında atılan adımları değerlendirerek; "Bakanlığımızın aldığı kararlar biz sektör temsilcileri ile istişare edilerek, sorunların kalıcı şekilde ortadan kaldırılması maksadıyla hayata geçirildi. Bu bir süreç. Şimdiye kadar alınan bu kararlarla otomobil bir yatırım aracı olmaktan çıkarıldı, kayıt dışı ticaret maksatlı otomobil alan kişiler sektörden el çekti ve bu vesile ile reel kullanıcının otomobile erişimi geçmişe göre daha kolaylaştı. Öte yandan ikinci elde fiyat artışlarının önüne geçildi. Piyasamızın halen devam eden sürecin devamında, daha da sağlıklı şekilde seyrine devam edeceği kanaatindeyiz." dedi.

SIFIR VE İKİNCİ EL ARABADA SON DURUM NE? 

Hayrettin Ertemel, sıfır ve ikinci el araç fiyatlarına da değinerek; "İkinci el piyasasında kapsamı genişletilen 6+6 yönetmeliği ve sıfır araçta yaşanan bollaşmanın yarattığı eş zamanlı etkiyle, fiyat artışlarının önüne geçildi. Spekülatif fiyatlamalar ortadan kalktı ve bu manada istenen fazla tutarlar geri çekilmeye başladı. Fiyatlar olması gerektiği seviyeye geliyor. Sıfır otomobil ise döviz kuru, ÖTV gibi faktörlerden etkileniyor." şeklinde konuştu.

ARAÇ ALIMINDA TALEP DÜŞTÜ 

Yatırım için araç alınmasının bitirilmesinin ardından talebin düştüğünü söyleyen Ertemel, "Şu an için hem sıfır hem ikinci el otomobilde düşük talep söz konusu. Yatırım veya kayıt dışı ticaret maksatlı araç alan kişilerin sektörden el çekmesi talebi etkiledi. Elbette bu durum bizler için önemli ve olumlu zira talep anlamında düşüş yaşansa da genel tabloya bakıldığında fiyatları olumsuz etkileyen ve sektörde iş işleyişini bozan ilk unsur olarak ciddi sorun teşkil ediyordu. Alınan kararlar neticesinde bu sorun önemli ölçüde ortadan kalkmış oldu.

Öte yandan krediye erişimde yaşanan zorluklar sebebiyle reel kullanıcı da beklemeye geçmiş durumda. Önümüzdeki süreçte Krediye erişimin kolaylaşması halinde piyasa tekrar hareketlenecek, bakanlıklarımız tarafından alınan kararların etkisiyle de geçmişe göre daha sağlıklı şekilde seyrine devam edecektir." açıklamasında bulundu. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

Çay Üreticilerinin Geleceğe Yönelik Kaygıları Giderilmelidir

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!