Tarih: 14.09.2024 10:34

Ardanuç’un Aşağı Irmaklar Köyünde Aronya Meyvesi Yetiştirilmeye Başlandı

Facebook Twitter Linked-in

Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Aşağı Irmaklar köyü, yeni bir tarım ürününe ev sahipliği yapıyor: aronya meyvesi. İzmit'te gördükleri aronya meyvesinden etkilenen bir aile, bu meyveyi Artvin’in Ardanuç ilçesinde yetiştirmeye başladı.

Aronya yetiştiriciliğine öncülük eden Ayşe Irmak, köylerinde farkındalık yaratmak amacıyla aronyayı ektiklerini belirtti. Irmak, "Bölgede farkındalık yaratacağını düşündüğümüz aronyayı köyümüzde ektik ve bugün de ürünlerimiz artık yetişmiş durumda" dedi.

Aronya, yüksek antioksidan içeriğiyle dikkat çeken bir meyve olarak biliniyor. Irmak ailesinin örnek oluşturduğu bu girişim, köyde yaşayan diğer sakinlerin de ilgisini çekti. Ayşe Irmak’ın ailesi, İzmit’teki tarım çalışmalarından sonra memleketleri Artvin’e dönerek, aronyayı köylerinde yetiştirmeye karar verdi. Tarım İl Müdürlüğü’nün topraklarının aronya yetiştiriciliği için uygun olduğunu belirtmesinin ardından, aile bu projeye başlamış.

Ayşe Irmak, “İzmit’te biz de tarım alanında bir çalışma yapıyorduk. Babamlarla paylaştığımızda olumlu karşıladılar ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in aronya bahçesi kurduğunu öğrendik. Bu doğrultuda biz de aronya üzerinde çalışmaya karar verdik” şeklinde konuştu.

Emriye Irmak, “Komşular ilgi duyuyorlar, bizim nasıl yaptığımızı soruyorlar. Ancak pazar konusunda sıkıntımız var. Aronyanın pazarının olması lazım çünkü aronya çok değerli bir bitki” dedi.

Hamzet Irmak ise, "Emekli olduktan sonra çocuklarımla birlikte Artvin’de katma değer yaratacak bir ürün yetiştirmeyi düşündük. Aronya, antioksidan içeriyor ve çeşitli kullanımları var. Ürünün yüksek pazar fiyatı ve potansiyeli köyümüzde şaşkınlıkla karşılandı” ifadelerini kullandı.

Aşağı Irmaklar köyünde bu yeni tarım faaliyetinin, bölge ekonomisine ve topluma olumlu katkılarda bulunması bekleniyor. Aronya, sağlık sektöründeki faydaları ve yüksek pazar değeri ile dikkat çekmeye devam ediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —