Tarih: 09.12.2023 13:21

Sodyum Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Sodyum İçeren Besinler Nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Sodyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Sodyum en çok karides, çorba, jambon, hazır puding, çökelek, sebze suyu, hazır salata sosları ve et sularında bulunur. Sodyumun hazır paketli gıdalarda yüksek miktarda olduğunu söylemek mümkündür. İşlenmiş peynirler, domates sosu, donmuş gıdalar ve soslarda da ciddi miktarda sodyum bulunur.

Sodyum ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu sofra tuzundan karşılamak da mümkündür. Sodyum eksikliği ve fazlalığı sağlık açısından zararlı olduğundan dengeli olması önemlidir. Sodyum oranını kan testleri ile kontrol altında tutmak mümkündür.

En Çok Sodyum İçeren Besinler Nelerdir?

Sodyum, işlenmiş etlerde, hazır gıdaların çoğunda, peynirlerde, sofra tuzunda ve tütsülenmiş ürünlerde bulunur. Balık, süt, yumurta ve ette az da olsa sodyum bulunur. Bütün meyvelerin ve sebzelerin doğal sodyum içerikleri düşüktür fakat sodyumun olumsuz etkilerini dengede tutan potasyum bakımından da zenginlerdir. İnsan vücudunda sodyumun az olması kadar çok olması da sağlıksız bir durumdur.

 Sodyum Nedir?

Sodyum, hücre dışındaki sıvı hacmini koruyan ve kan basıncını destekleyen bir elektrolit olarak bilinmektedir. Sodyum vücuttaki suyun dengeli olmasında, kas ve sinir hücrelerinin işleyişi ile kan basıncının düzenlenmesinde önemli role sahiptir. Sodyum tuz içeren besinler yolu ile emilmektedir.

İnsan vücudundaki en yaygın minerallerden biri olan sodyumun asıl görevi vücudun baz dengesini düzenlemektedir. Kandaki sodyum oranının kişilerde 135 ile 145 mmol/l olması gerekir. Yetişkin bir bireyin günlük olarak ihtiyacı olan sodyum miktarı 500 mg olarak karşımıza çıkar. Sodyum, vücutta genelde gıda yolu ile en çok da sofra tuzu aracılığı ile karşılanır.

Sodyum Ne İşe Yarar?

Sodyumun insan vücudunda önemli birçok görevi vardır. Sodyumun işlevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Kas kasılma mekanizmasına yardım eder.

Sinir uyarılarının beyinde bulunan nöronlara iletilmesini sağlar.

Hücre duvarlarını ve kemiklerini güçlendirmektedir.

Vücutta potasyum ile beraber suyun hücre içi ve hücre dışı bölmeleri arasındaki hareketleri düzenler. Sodyum, vücudun su dengesinden sorumlu olan bir elektrolittir.

 Kan basıncını düzenler. Bundan dolayı yüksek sodyum alan kişilerin kan basıncı çok artar. Yüksek tansiyon hastası olan kişiler az tuzlu ya da tuzsuz diyet önerilmektedir.

Sodyum Düşüklüğü Neden Olur?

Kandaki sodyum oranı 135 meq/l ve altında olursa sodyum düşüklüğünden bahsetmek mümkündür. Sodyum eksikliği aşırı su tüketme, aşırı terleme, kalp, böbrek ve hormonal hastalıklarda kullanılan ilaçlar nedeni ile ortaya çıkabilir. Kanda sodyum oranının eksik olması mide ve bağırsak bölümünü etkileyerek mide bulantısına sebebiyet verir.

Genelde sodyum düşüklüğü kişilerde baş ağrısına ve reflekslerde yavaşlığa neden olur. Kandaki sodyum seviyesinin düşük olması hiponatremi olarak da adlandırılabilir. Bu durum çok tehlikelidir ve komaya ya da ölüme neden olabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —