Denizlerin ve okyanusların neden tuzlu olduğunu merak ettiniz mi? Ya tuzsuz olsaydı?

Denizlerin ve okyanusların tuzlu doğasını anlamak karmaşık bir konu olabilir.

AKTUEL 24.12.2023 11:22:00 0
Denizlerin ve okyanusların neden tuzlu olduğunu merak ettiniz mi? Ya tuzsuz olsaydı?

DENİZLER VE OKYANUSLAR NEDEN TUZLUDUR?

Okyanus ve denizlerin orijinal yapısında tuz yoktur; tuzun çoğu kayalardan gelir. Yağmur suyundaki çözünmüş karbondioksit, kayaları aşındırır. Bu kayalardan gelen mineraller; nehirlere ve akarsulara sızarak suyun tuzlanmasına neden olur.

Okyanus iyonlarının yaklaşık yüzde 85'i sodyum ve klorür iken, magnezyum ve sülfat yüzde 10 civarındadır.
Tuz, sabit olarak okyanusta kalmaz. Tuz yaşamı sürdüren bir maddedir ve okyanus tuzunun büyük bir kısmı hayvanlar tarafından tüketilir. Ancak yüzeyden sağlanan sürekli akış sayesinde tuz seviyesi aynı kalabilir.
Okyanusun her yeri tuzludur ama ne kadar tuzlu olduğu dünyanın neresinde olduğunuza göre değişir. Örneğin; Akdeniz'deki yüzey suyu ekvatoral Pasifik'ten daha tuzludur çünkü kuru bir iklimde artan buharlaşma tuzu yoğunlaştırırken, Ekvator'daki yağmur tuzu seyreltir.
DENİZLER VE OKYANUSLAR TUZSUZ OLSAYDI NE OLURDU?

Denizlerin tatlı suyla var olması gerçekçi olmasa da, farazi bir durumu ele alarak düşünelim: Denizlerde tuz bulunmaması ve her biri içme suyu kalitesinde olsaydı neler olurdu? Bu tür bir olay, ekosistemi oldukça etkileyebilirdi. Aslında, yaşam için en temel ve kritik unsurlardan biri tuz, canlıların sağlıklı yaşamı için gereklidir. Tüm canlılar için vazgeçilmez olan mineraller, hayatın devamı için önemlidir. Dolayısıyla, mineral eksikliği hayatlarımızı olumsuz etkilerdi. Eğer denizlerdeki tuz kaynağı yok olsaydı, belki de ekosisteme uyum sağlayan farklı canlılar ortaya çıkardı, ancak bugünkü su altı yaşamı bu şekilde var olmazdı. Su, birçok temel olayı etkilediği için dünya ekosistemi de radikal bir değişime uğrardı. Bu durum muhtemelen, bizim için yaşanması zor bir ekosistem yaratırdı.