Tarih: 25.08.2024 16:04

ER-VAK Başkanı Güzel: Atatürk'ün Erzurum'da Kaldığı İlk Ev Müze Yapılmalı

Facebook Twitter Linked-in

Erzurum Kültür Yolu Festivali kapsamında Tarihi Erzurum Kongre Binası’nda düzenlenen “Mustafa Kemal’in Erzurum Günleri” konulu konferansta Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, Atatürk’ün Erzurum’a geldiğinde ilk kaldığı evin müze olarak restore edilmesi gerektiğini vurguladı.

Konferansta konuşan Güzel, Atatürk’ün Erzurum’a ilk geldiğinde 57 gün boyunca bu şehirde kaldığını ve Erzurum’un Cumhuriyet fikrinin dile getirildiği yerlerden biri olduğunu belirtti. Güzel, “Mustafa Kemal, Erzurum’a ilk kez 3 Temmuz 1919’da geldi ve Erzurum Kongresi’ni gerçekleştirdi. Cumhuriyet fikrini burada ifade etti. 1924 yılında meydana gelen Pasinler depremi sonrasında da Erzurum’a geldi. Bu şehir, Atatürk’ün hayatında önemli bir yere sahiptir,” dedi.

Güzel, o dönemde Erzurum’un yaşadığı zorlukları ve Atatürk’ün halkla olan yakın ilişkisini de anlattı. Ayrıca, Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından halk arasında yaşanan bilgilendirme eksikliğini ve Atatürk’ün “Cumhuriyet yazı ile anlatılamaz, yaşanarak ifade edilir” şeklindeki ünlü sözünü paylaştı.

Cumhuriyet Caddesi’nin isminin verilme sürecine de değinen Güzel, “Mustafa Kemal Paşa, caddeye Cumhuriyet adının verilmesinin daha uygun olacağını belirtti. Böylece Türkiye’de ilk Cumhuriyet Caddesi açılmış oldu,” dedi.

ER-VAK Başkanı Güzel, konuşmasını Atatürk’ün Erzurum’daki ilk kaldığı evin önemini vurgulayarak tamamladı. “Mustafa Kemal’in Erzurum’a ilk geldiğinde 7 gün kaldığı ev, Cumhuriyet Caddesi’nde Cimcime Hatun kümbetinin karşısındadır. Bu evde birçok önemli anı yaşanmıştır. 100. yılını kutlayamadık ancak bu evin restore edilmesini ve Atatürk Müzesi olarak kullanılmasını talep ediyoruz. Erzurum’a çok yakışır diye düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından halk ozanı Fuat Çerkezoğlu, 'Atatürk ve Cumhuriyet' şiirini okudu. Etkinlik, katılımcılardan büyük beğeni topladı ve Atatürk’ün Erzurum’daki izleri üzerine yapılan bu önemli çağrı, şehirde geniş yankı uyandırdı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —