Adeta gökyüzüne konumlanmış bu mahalle Türkiye'de yer alıyor, ulaşımı ise sadece teleferikle yapılıyor. Vardır bozulmamış bir kültür Çulina’da yaşatılıyor.
Rize'nin Çamlıhemşin Çinçiva (Şenyuva) Köyü’nün Çulina Mahallesi, hem adıyla hem de yaşantısıyla herkesi mest ediyor. Yalnızca teleferik ile ulaşımı sağladı bu mahalleye eskilerden patika yol ile ulaşım bulunuyordu. Uzun ve yorucu dik patikalardan geçerek yaylaya ulaşmanın fazla doğal severleri farklı bir atmosfere taşıyor. 8 saatlik yürüyüşlerin ardından ulaşılan bu mahallede 3 ay boyunca hayvanlarla birlikte farklı bir yaşam sağlanıyor.
Hem muhteşem bir manzaraya hem de eşsiz bir huzura sahip olan Çulina Mahallesi, göç zamanlarında patika yollardan geçerek ulaşılan muhteşem bir doğa harikası olarak karşımıza çıkıyor. Şimdilerde köyde yalnızca bir kişinin yaşadığı görülürken eşsiz bir turizm rotası olarak da herkesin dikkatinde yer alıyor.
‘Kendini Koruyan Mahalle’ adıyla anılan Çulina Mahallesine ulaşım tamamen Metin Akıncı tarafından tasarlanan ve uygulanan teleferik tarzı insan kabini ile yapılıyor. Akıncı “Özünde, bu coğrafyada herhangi bir yere araç yolu girmiyorsa, o mahalle ya da köy kendini korumuş sayılır. Buranın eski adı Çulina, yolumuz yok. Bu nedenle ‘Kendini Koruyan Mahalle’ ismini verdik” açıklamalarında bulundu. Yaklaşık 400 metre yükseklikte ilerleyen teleferik kimi zaman korkutucu bir halde almaktadır.
Metin Akıncı tarafından yapılan teleferik yıllardır birçok kişiyi taşımaya devam ediyor. Teleferiği ilk kez binen kişilerin içinde garip bir his oluşurken kimi zaman tedirginlik kimi zaman da mutluluk ile vadinin karşısına ulaşım sağlanıyor. Yeşil manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bu noktada bir tane de kafe bulunuyor. Hiçbir şekilde doğaya zarar verilmeden yapılan bu kafe muhteşem bir deneyiminde adresi olacak. Eskiden birçok kişinin yaşadığı ancak şehre gitmek için herkesin teker teker ayrıldığı bu köy şimdi sessizliği ile beraber yaşıyor.
Çulina Mahallesi’ne gelen kişiler konaklama deneyimi de yaşayabilmektedir. Mahallede yer alan 3 bungalov da tamamen Metin Akıncı tarafından el emeği ile yapılmıştır. Bundalovlarda toplam 10 kişi kalabilirken ailesi ile birlikte buraya gelenler eşsiz bir deneyimin tadına varıyor. Bununla birlikte sabah kahvaltısı ve akşam yemeği de yörenin yöresel ürünleriyle hazırlanıyor. Uzun süreli konaklama sağlayanlar içinde yayla turu düzenlenmektedir.