EYT yasasının meclisten geçmesinin ardından arama motorlarında emeklilikle ilgili sorular sıkça araştırılmaya başlandı. Özellikle erken emeklilik talabi gündeme gelmiş durumda. Hastalıkların emeklilik sürecine etkisi, 3600 gün primle em
Erken Emeklilik Talebi ile ilgili araştırmalar arama motorlarında hız kazanmış durumda. Milyonlarca vatandaşın gündeminde Bağkur primleri ve 3600 günle emeklilik gibi önemli konular yer alıyor. İşte o detaylar…
3600 gün prim ödeyen bir vatandaş emekli olabilmek için 58 yaşını da doldurmak zorunda. İlk girişte prim ödemesi yapılmışsa, emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olunuyor. Eğer kişi 2108 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlarsa, 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olacak.
Kıdem tazminatı ise işten ayrılırken son aldığınız brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Zam yapıldıktan sonra işyerinde çalışılmadığı için zamdan yararlanmak mümkün olmuyor ve kıdem tazminatında bir farklılık olmuyor.
EYT (Erken Emeklilik Hakkı) kapsamından yararlanmak için ise kişinin sigorta giriş tarihini, askerlik süresini ve prim ödeme gün sayısını belirtmesi gerekiyor. EYT kapsamında olan bir kişi, askerlik süresini borçlandığı takdirde; 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi oluyor. EYT kapsamına girenlerde yaş şartı aranmadığı için, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayan bir kişi, belirli bir tarihte emekli olabiliyor.
En erken emekli olmak isteyen bir kişi için ise 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartları geçerli. EYT kapsamında olanlar için yaş şartı aranmıyor. Sigortalılık süresi ve prim şartlarını sağlayan bir kişi, doğum borçlanması ve ek prim ödemeleriyle toplam primini tamamladığı tarihte emekli olabiliyor.