Tarih: 19.10.2023 13:24

Artvin Ardanuç'ta Ayılar 60 Arı Kovanını Parçalayarak 250 Bin Liralık Hasar Oluşturdu

Facebook Twitter Linked-in

Gündüz hayvanların telleri kırarak arazisine giren ayılar, akşam saatlerinde Mustafa Bilgin'e ait 60 arı kovanını parçalayarak kullanılmaz hale getirdi. Bu olay sonucunda meydana gelen zararın yaklaşık 250 bin lira civarında olduğunu ifade eden Mustafa Bilgin, yetkili mercilere başvurular yapmayı planlıyor.

Emekli olduktan sonra baba mesleği olan arıcılığı profesyonel olarak sürdüren Mustafa Bilgin, yaşadığı felaket hakkında şunları söyledi: "Hayvan otlatanlar biraz dikkatli olsaydı, bu böyle olmayacaktı. Gündüz hayvanlar telleri kırdığı için gece de ayılar geliyor ve yaklaşık 60 arı kovanımızı tamamen kullanılmaz hale getiriyor. Şu anda arı fiyatı 4-5 bin lira arasında. 4 bin lira olsun diyelim, bir kovanın zararı 250 bin lira civarında. Bu sene zaten maliyetler çok yüksek olmasına rağmen verim de istediğimiz gibi değildi. Bütün bunların üzerine bir de bu eklendi. Maliyetlerden dolayı çok sıkıntımız var, arıyı bala hazırlamak için ve önceden mevcudu çoğaltabilmek için şeker yedirmemiz gerekiyor. Şu anda da şekerin bir çuvalı bin 700 lira olmuş. Tabii bu maliyetler bizi sarsıyor ve bu da böyle olunca ne diyelim, hepimize geçmiş olsun. Bizim balımızın ortalama promil değeri binin üzerinde çıkıyor her yıl. Ama maalesef biz balımızı bir türlü tanıtamadık ama bunun da heba olmasını istemiyorum. Balımızdaki bu değerin tanınması için gerekli mücadeleyi de sonuna kadar yapacağım. Burada zararın nasıl karşılanacağını açıkçası bilmiyorum. Gerekli başvuruları yetkili mercilere yapacağımızı ve sonucunu da hep birlikte göreceğimizi belirtmek isterim."

Mustafa Bilgin'in yaşadığı bu felaket, arıcılıkla uğraşan birçok insanın maliyetler ve doğa koşulları ile mücadelesini bir kez daha gözler önüne serdi. Ayıların saldırısı sonucunda oluşan bu zararın nasıl telafi edileceği ve arıcıların haklarının nasıl korunacağı konusunda gelecekte atılacak adımlar merakla bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —