Festival olarak 10 yıldır düzenlenen 'Berta ve Çevre Köyleri Boğa Güreşleri Festivali' cumartesi ve pazar günü gerçekleştirildi.
Berta ve Çevre Köyleri Boğacılar Derneği organizasyonu ile Sakalar Köyünde bulunan arenada boy gösteren 60 boğa mücadele etti.
Soğuk hava ve gün boyu etkili olan yağmura rağmen çok sayıda vatandaş güreşleri takip ederken, arenada da boğalar kıyasıya güreşti.
Güreşleri izleyen Hilmi Akın boğa güreşlerini izlemek için hafta sonunu fırsat bilerek ailesi ile buraya geldiğini söyledi.
Bu güreşlerin kendileri için hem bir eğlence hem stres atma ve gelenekleri yaşatma anlamına geldiğini belirten Akın, “Güzel bir gün geçirdik. Yağmur olmasına rağmen insanlar buraları doldurmuş.” dedi.
Artvinli olmasına rağmen Samsun’da yaşayan Yasin Tanrıverdi boğa güreşlerini izlemek amacıyla Samsun’dan geldiğini söyledi.
Tanrıverdi, “Bu hafta sonu buradaki güreşleri izledik. Haftaya Melo boğa güreşlerini izleyeceğim. Artvin’in bu güzelliklerini Türkiye’ye tanıtacağız. Dedelerimizin boğaları vardı. Bizde onlardan gördüğümüz geleneği yaşatıyoruz” dedi.
Güreşleri izleyen Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencilerinden Helin Bozçalı da aslen Diyarbakırlı olduğunu ifade ederek iki yıl önce ilk defa Artvin’de gördüğü boğa güreşlerini çok sevdiğini söyledi.
Boğa güreşlerini çok beğendiğini belirten Bozçalı, neredeyse tüm festivallere giderek güreşleri kaçırmadan izlediğini kaydetti.
Öte yandan torunu ile birlikte boğa güreşlerini izlemeye geldiğini belirten Zekiye Yedek, kendi kuşağının boğa güreşi kültürü ile büyüdüğünü kaydederek torunun da bunu öğrenmesi için güreşi izlemeye getirdiğini söyledi.
Semaveri ile gelen ve çay demleyerek güreşleri keyifle izleyen Songül Aksakal da “Önceden tek boğa güreşleri Kafkasör’de oluyordu. Herkes gidemiyordu şimdi köyümüzde de var böyle çok güzel oldu. Bütün akrabalar bir araya geliyoruz. Piknik gibi çay kahve, meyve ve yiyeceklerimizi getiriyoruz. Burada hem yiyip içiyoruz hem de güreşleri izliyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.
Sakalar köyünde yaşayan Mehmet Turan, arenanın yapımında köyün gençleri olarak çalıştıklarını ifade ederek, “Bu tarz festivaller birlik beraberliğe çok önemli katkılar sunuyor. Biz köylüyüz, boğa besliyoruz. Yaylalara boğalarımızı çıkarmadan önce böyle ortamlarda boğaları tanıştırıyoruz. Engebeli arazimiz olduğu için boğalar yaylada kavga ediyor ve olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Burada hem hayvanlar birbirini tanıyor.” şeklinde konuştu.
Hasan Keleş de yağışlı havaya rağmen sabahın erken saatlerinde güreşleri izlemeye geldiğini dile getirdi.
Rize Çamlıhemşin’den gelen Muhammet Keçeli, “Boğa güreşlerini izlemek amacıyla arkadaşlarımız ile birlikte geldik. Bu güzel bir gelenek. Atalarımızdan kalan bu geleneği devam ettirmeye çalışıyoruz. Böyle havada insanlara para ile iş yaptıramazsınız ama biz burada yağmurun altında kalarak boğaları ne kadar sevdiğimizi gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.