meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç bugün saat 14.00'teki ilk toplantıyla başlayacak. Asgari ücret toplantısı öncesinde konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Önümüzü bir görelim.

EKONOMİ 13.06.2023 13:14:57 0
Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

28 Mayıs seçimlerinden zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen ilk kabine toplantısının ardından hedeflerinin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söylemişti. Asgari ücrete de temmuz ayında yapılacak ara zam ile çalışanları rahatlatacaklarını ifade etmişti. Yapılan bu açıklamanın ardından gözler bugün yapılacak asgari ücret toplantısına çevrildi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücretle ilgili pazarlık süreci bugün başlıyor. Kritik toplantı saat 14:00'de başlıyor.

'İŞİMİZE GELMEYEN BİR RAKAM OLURSA YİNE GİTMEYİZ'

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret toplantısı öncesinde Habertürk'ün sorularını yanıtladı. Asgari ücret rakamına ilişkin henüz hükümet kanadının teklifini görmediklerini belirten Atalay, şunları kaydetti;

''Önümüzü bir görelim. Geçen sene biliyorsunuz teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz. Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor. Böyle bir sistem yok. Gidip görelim bakalım ne diyecekler. Onlardan ne gelecek? İlk toplantıda masaya ne getirecekler; görelim. Ona göre tavrımızı belirleriz”

''ELİNİ TUTAN MI VAR?''

Türk-İş Başkanı Atalay, şu anki koşullarda mevcut asgari ücretin yaşanılır bir ücret olmadığını belirtirken, ücreti belirleme sürecinin yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı. Atalay, işverene de bu noktada bir çağrıda bulundu: “Çalışana asgari ücretin üzerinde ücret ver. Elini tutan mı var?!”

'ARA ZAM KONUSUNDA MUTABIKIZ'

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile dün bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Akkol şunları söyledi:

''Asgari ücretin güncellenmesine ilişkin beklenti var. Yarınki komisyon çalışmalarını bekliyoruz. Bizim görüşümüz, hızlı bir şekilde üçlü mutabakatla bu süreci tamamlamak. Şahsi arzum, bayrama girmeden sürecin tamamlanmasıdır. Önceki bakanımızın '500 dolar' beyanatı oldu, başka para birimiyle asgari ücret belirlenmiyor. Komisyon her şeyi dikkate alıyor. Burada bir iyi niyet var. Enflasyon düşüş trendinde buna rağmen ara dönem artış yapılmasında mutabıkız. İstihdamı da aksatmayacak, sürdürülebilir, dengeli, çalışanın ve işverenin beklentisini dikkate alan bir tutar. Türkiye Cumhuriyeti'ndeyiz, TL konuşacağız. Hızla ülke gündeminden bu konuyu çıkaralım. İşveren desteğinin artırılarak devam etmesi talebimizi bakana ilettik. Devletin böyle bir desteği artırarak vermesi önemli.' 

HÜKÜMET KANADINDAN AÇIKLAMA

Kritik gelişme öncesinde ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Yılmaz'ın açıklamaları şu şekilde:

'Önümüzdeki süreçlerde planlı bir şekilde seçim beyannamemizde ne yazdıysak her bir tedbirimizi hayata geçireceğiz. Belli bir tutarlılık içerisinde hayata geçireceğiz. 12’nci kalkınma planımız gündeme gelecek. Önümüzdeki aylarda orta vadeli programımızı güncelleyeceğiz. 3 yıllık yol haritası niteliğinde olan program para politikası, maliye politikasını içeren çok önemli doküman olarak hazırlanacak. Konuttan, gıdaya enerjiden ulaşıma birçok alanda yeni projelerle Türkiye yüzyılını inşa etmeye devam edeceğiz.''

''ÖNCELİK ENFLASYON KONUSU''

''Üç kesim arasında müzakereler yürütülecek.'' diyen Cevdet Yılmaz, ''Perşembe günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı ile politikalarımızı ele alacağız. Enflasyon konusunun öncelikli olduğunu belirtmek isterim.  Asgari ücretle ilgili, çalışan emeklilerle ilgili temmuz ayında çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Adımlarımızı atmaya başladık. Asgari ücretle ilgili toplantılar başlayacak. Burada 3 kesim var. Çalışanlar, işverenler ve kamu kesimi var. Üç kesim arasında müzakereler yürütülecek.'' ifadelerini kullandı.

''BÜTÜN KESİMLER OLACAK''

Aynı yaklaşımı göstereceklerini belirten Cevdet Yılmaz, ''Temenni ediyoruz ki bu üç kesim anlaşma sağlasınlar. Genel perspektifimizi şöyle ifade edebilirim. Sayın Cumhurbaşkanımızı iktidara geldiği günden bugüne çalışan kesimlerin enflasyon karşısında satın alma güçlerinin erimesine izin vermemiştir. Çalışanların yanında yer almıştır. Aynı yaklaşımı göreceğiz. Rekabet gücümüz, istihdam artışı gibi hususlar da gündemimizde yer almaya devam edecek. Denge içinde değerlendirilerek bütün kesimlerin memnun olacağı şekilde devam ettireceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

İŞTE EN GÜÇLÜ TAHMİN

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili Milliyet'e şu açıklamayı yaptı;

''İşçi ve işverenin beklentisi makul, hayat standartlarının karşılanabileceği bir tutar olmasıdır. Benim asgari ücret beklentim ise bu dönemde enflasyon oranı yüzde 15, son ayın enflasyon artışı yüzde 0.04 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 40’ın altına düştü. Şu anda yüzde 15-16'lık bir artışı işveren de kabul etmeyecektir. Bunun çok daha üzerinde artış olacağını düşünüyoruz. Eski Çalışma Bakanı’nın 500 dolar açıklaması vardı. Bu politika belirlenirken sosyal politikalar kurumu başkanlığı ile hazırlanıyor.''

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

27.1° / 20°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin