Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk Lirası mevduatlara verilen en yüksek faiz oranı 1 aydan uzun ve 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 65'e ulaştı. Bankalar arasındaki rekabetin artmasıyla birlikte, mevduat faiz oranlarında hızlı bir yükseliş yaşanıyor.
Bu yükseliş, ekonomi yönetiminin politika faizini kademeli olarak artırmasının yanı sıra Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduatın tasfiyesi konusundaki direktifleri sonrasında klasik Türk Lirası mevduatına olan talebin artmasıyla tetiklenmiş gibi görünmektedir.
Bankalar arasında faiz artış yarışının etkisiyle, bir aydan uzun ve altı aya kadar olan vadelerde yıllık faiz oranı sektör ortalamasında yüzde 50'ye dayanmış durumda. Ayrıca, bazı bankaların bu vadeler için yüzde 65'e kadar faiz uyguladığı belirlendi.
Sektör ortalaması, ağustos sonundan itibaren son üç ay içinde dramatik bir şekilde yükselmiştir. Örneğin, ağustos sonunda bir aya kadar vadeli Türk Lirası mevduatının yıllık faiz oranı yüzde 25,06 iken, 1 Aralık itibarıyla bu oran yüzde 40,77'ye çıkmıştır. Benzer şekilde, üç aya kadar vadeli mevduatın faiz oranı yüzde 30,76'dan yüzde 49,33'e, altı aya kadar vadeli mevduatın faiz oranı ise yüzde 23,82'den yüzde 48,877'ye yükseldi.
Bir aya kadar vadeli mevduatta yüzde 50 faiz, aylık net faizde yüzde 3,9 ve vade sonundaki getiride 39 bin lira kazanç sağlıyor.
Üç aya kadar vadeli mevduatta yüzde 65 faiz, vade sonundaki net getiride 152 bin 260 lira kazanç sağlıyor.
360 gün vadeli mevduatta yüzde 60 faiz, vade sonundaki net getiride 574 bin 27 lira kazanç sağlıyor.
Bir yıl vadeli mevduatta yüzde 57 faiz, vade sonundaki net getiride 545 bin 326 lira kazanç sağlıyor.