Aşırı Düşünme Hastalığı: Overthinking Sendromu

Uykusuzluk ve yeme bozukluğu başta olmak üzere pek çok tehlikesi olan aşırı düşünme hastalığıyla ilgili bilinmeyenleri sizler için derledik...

SAĞLIK 3.03.2023 16:42:57 0
Aşırı Düşünme Hastalığı: Overthinking Sendromu

Overthinking nedir?

Özellikle sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan bu kelime, 'aşırı düşünme' ya da 'fazla düşünme' anlamlarına geliyor. Çoğu insanın yaşadığı bu durum, kronik bir hale geldiğinde sendrom olarak karşımıza çıkıyor. Geçmişi ve geleceği düşünmek, sürekli keşke demek, ruh sağlığını kötü etkileyecek konular üzerinde fazla düşünerek zaman harcamak gibi sorunlarla karşımıza çıkan Overthinking sendromu, tedavi edilmediği sürece ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Peki yeme bozukluğu, depresyon, anksiyete, panik atak ve bunalım gibi rahatsızlıklara neden olabilen bu sendromun belirtileri nelerdir?

Overthinking'in en bilinen belirtisi, anlamından da belli olacağı üzere çok fazla düşünmektir. Ruminasyon, yani kötü hisler uyandıran şeyleri çok fazla düşünmek bu sendromun en belirgin özelliğidir. Geçmişe takılı kalmak, keşke demek ve pişmanlık yaşamak, utanç verici anları tekrar tekrar düşünerek kötü hissetmek, gelecek hakkında çok uçarı hayaller kurmak ve sürekli olarak zihinde kurgulamak, karar verilmesi gereken herhangi bir durumla karşılaşıldığında panik olmak ve karar vermekte zorlanmak, düşüncelerle boğuşmaktan uyuyamamak ve yeme bozuklukları yaşamak Overthinking'in belirtileridir.

Peki Overthinking'le nasıl mücadele edilebilir?

1. Çok fazla düşündüğünün bilincinde olma

Aslında bu problemden kurtulmanın en temel yolu, gerçekten çok fazla düşünüyor ve kendinizi yıpratıyor olduğunuzun farkındalığına ulaşmanızdır. Artık buna bir son vermeniz gerektiğini, bir şeyler yapıp du durumdan kurtulmanız gerektiğinin bilincine vardığınızda, başarmak çok daha kolay olacaktır.

2. Sizi mutlu eden şeylere odaklanın

Bir anlığına bile olsa sizi düşüncelerden alıkoyacak ve mutlu edecek bir şeyler bulun. Herkesin mutlu olduğu, zaman şu anda dursa dediği ya da bir süre bile olsa keyif aldığı şeyler vardır. Siz de sizin için iyi olan bir faaliyet, size iyi gelen bir insan ile vakit geçirebilirsiniz.

3. Nefes egzersizleri yapın

Çok klasik bir davranış olsa da nefes egzersizlerinin insan beyni üzerinde çok olumlu etkilere neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

4. Rahat hissedeceğiniz bir yerde oturun ya da uzanın

Oturma odanızdaysanız koltuğunuza, yatak odanızdaysanız yatağınıza uzanarak gevşemeye çalışın.

5. İyilik yapın

Birilerine iyi geldiğinizi görmek, iyi bir insan olduğunuzu hissetmek olumlu duygularınızla barışmanıza yardımcı olabilir. İyilik yapın!

6. Aşırı mükemmeliyetçi olmayın

Bazı şeylerin elinizde olmadığını, elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı fark edin. Hiçbir şey tam anlamıyla mükemmel olmak zorunda değil.

7. Cesur olun

Bu duygularla kendinize zarar vermemeniz gerektiğinin bilincine vardınız, artık aşmak için cesaretli olmalısınız.

8. Perspektifinizi genişletin, büyük resme odaklanın

Olaylara dar bir bakış açısıyla bakmamalısınız. Büyük resmi görün, yolunda giden ne kadar çok şey var farkına varın.

9. Geleceğinizle ilgili düşünmeyi bırakın

10. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızın bilincine varın