Tarih: 26.04.2024 09:25

Aslan: Kasti olarak özel sektör üreticimizi ezmeye kalkarsa…

Facebook Twitter Linked-in

HABER:ARZU ERBAŞ


2024 yılı yaş çay kampanyası için hazırlıklar sürerken  yaş çay fiyatı ile beraber, yüksek enflasyon nedeni ile özel sektör çay fabrikalarının nasıl bir çay alım politikası uygulayacağı merak edilen konuların başında geliyor. Rize ve Trabzon’daki ziraat odaları en az 18 TL maliyeti olan 1 kilogram yaş çay fiyatının 25 TL olması gerektiğini önerirken, özel sektör çay fabrikalarının artan maliyetlerle beraber, yüksek faiz dolayısıyla ödemeler için gerekli olacak sıcak paraya ulaşamama ihtimalinin üreticinin mağduriyetine yol açmasından endişe ediliyor. Bu mağduriyetin bir nebze önüne geçmek için üreticilerin ÇAYKUR’a çay satabilmeleri için budama yapmaları konusunda sık sık uyarılarda bulunan bölge ziraat odaları, özel sektörü de uyardı.

“Üreticilerimizle örgütlenerek gereken cevabı veririz”

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan özel sektörün çay fiyatının altında bir alım yapabileceğini düşünmediğini belirterek “Kasti olarak özel sektör üreticimizi ezmeye kalkarsa biz de üreticilerimizle örgütlenerek gereken cevabı vereceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ülkemizdeki ekonomik durum hepimizin malumudur. Keşke ülkedeki enflasyon rakamları düşük olsa da bizim çay fiyatımız da düşük olsun. Sıcak paraya özel sektörün ulaşması biraz zor görünüyor, faiz oranları çok yüksek.  Biz kendimizi özel sektörün yerine koyacak olursak, yaş çayı peşin fiyatına alabilmemiz için bankadan kredi kullanmamız lazım. Yaş çay destek kredisini özel sektör geçen yıl kullanamadı, bu yılda kullanamayacak büyük bir ihtimalle. Yüzde elliyle kredi çekip de sizin yaş çayınızı peşin parayla alamayabilir, sıcak parayla ulaşması mümkün gözükmüyor. İnşallah mümkün olur” dedi.


‘BUDAMALARIMIZI YAPALIM, PİYASAYI BELLİ KİŞİLERİN ELİNE BIRAKMAYALIM’
Budama konusunda üreticilere yine uyarılarda bulunan Arslan “Bildiğiniz üzere Karadeniz Bölgesinde çay üretim kapasitesi 1 milyon 250 bin ton civarında. Bunu da günlük işleme kapasitemiz belli. Eğer budama yapmazsak, ÇAYKUR çay cüzdanlarımızı açtırmazsak tüm yük özel sektöre binecek ve bir izdiham yaşanacak. İmalat fazlası ürün ortaya çıkmış olacak. Bu da fiyat dengesinin mutlak bozacaktır. Fiyat dengesinin bozulmaması için üreticilerimizi örgütleme adına tüm Ziraat Odalarımızla birlikte bir duyuru yaptık. Muhakkak ki budamalarımızı yapalım, piyasayı belli kişilerin eline bırakmayalım” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —