Tarih: 26.09.2023 11:23

Atatürk Üniversitesi Akademisyenleri, Bitkisel Kremle Yanık, Diyabetik ve Darp Yaralarını İyileştiren İlaç Geliştirdi

Facebook Twitter Linked-in

Bu önemli gelişme, gönüllü hastalarda yapılan başarılı denemeler sonucunda geldi ve ilacın yaklaşık 1-1,5 yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çelik ve ekibi, yaklaşık 14 yıl önce yaraları iyileştiren bir krem geliştirmek amacıyla çalışmalara başladılar. Literatürde bilinen bir molekülün biyoaktif olduğunu keşfeden ekip, bu molekülün kimyasal yollarla sentezinin pahalı ve zaman alıcı olduğunu fark edince, biyoloji bölümünden Prof. Dr. Özlem Barış'tan destek aldılar.

Prof. Dr. Özlem Barış'ın çalışmaları sonucunda, MC9 adını verdikleri bir mantar türü, geliştirilecek ilacın sentezini mümkün kıldı. Mantarla yapılan molekülün kullanılabilir hale gelmesi yaklaşık 3 yıl süren bir çalışmanın sonucuydu. Kremin yanık ve yaralama deneylerinde fareler üzerinde başarılı sonuçlar alındıktan sonra, insan denemelerine geçildi.

Diyabet hastaları üzerinde yapılan denemelerde, bu bitkisel krem kullanılarak şeker hastalarının yaralarının yaklaşık 1 ay içinde iyileşmeye başladığı tespit edildi. Ayrıca, krem kullanımıyla bir hastanın ayağı kesilmekten kurtarıldı. Krem aynı zamanda yatalak yaşlı hastaların vücutlarında oluşan yaraları da kısa sürede iyileştirdi.

Krem, hayvanlar üzerinde de başarılı sonuçlar verdi. Dabak hastalığı olan 19 büyükbaş hayvanın yaraları, bu bitkisel kremle hızla iyileşti.

Prof. Dr. Murat Çelik, bu sürecin yaklaşık 14 yıl sürdüğünü ve ilacı daha da geliştirmek için 1-1,5 yıl süre gerektiğini belirtti. İlacın piyasaya sürülebilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Sanayi ile Ticaret Bakanlığı'ndan destek beklediklerini ifade etti.

Bu tıbbi gelişme, yanık, diyabetik ve darp yaraları gibi ciddi sağlık sorunlarına sahip hastalar için umut vadeden bir çözüm sunuyor. Bitkisel içeriği ve etkili iyileştirme özellikleri ile bu krem, gelecekte birçok hastanın yaşam kalitesini artırabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —