Tarih: 28.01.2023 10:41

Ay Ay Bebek Gelişimi! 1 Aylık Bebek Gelişimi...

Facebook Twitter Linked-in

Öncelikle bebeğinin pespembe ve bebek gibi tabir edilen pürüzsüzlük ile doğmayacağını kabullenmelisin. Her bebek için geçerli olmasa da birçok bebeğin kafa anatomisinde şişkinlik, kaş ve alın bölgesi başta olmak üzere kırmızılıklar, akne, burunda basıklık, cinsel organ ve genital bölgesinde şişkinlik gibi özellikler görülebilir. Fakat cinsel organ ve kafada şişkinlik her zaman normal olmayabilir. Doktoruna danışmayı ihmal etmemelisin.

1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

  Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
1 aylık bebek kilosu 4 kg 4,3 kg
1 aylık bebek boyu 53 cm 55 cm
1 aylık bebek baş çevresi 36,5 cm 37,3 cm

 

1 Aylık Bebek Refleksleri

Emme Refleksi

Emme refleksi bebeğin ana rahmindeyken kazandığı bir alışkanlıktır. Test etmek için yanağına elini, biberon, emzik veya memeni yaklaştırdığında başını ve ağzını o yöne doğru çevirdiğini gözlemleyebilirsin.

Moro Refleksi

Bu refleks de 1 aylık bebek gelişiminde görülür. Bu, belirli bir uyaran karşısında hemen ortaya çıkan bir duruştur. Genellikle bebeğinin başı aniden pozisyon değiştirirse ya da şiddetli bir duruma karşı irkilirse meydana gelir. Bebeğin bu uyaranlar karşısında ellerini ve ayaklarını kaldırır, boynunu uzatır ve ellerini birleştirir. Çenesi titreyebilir.

Tonik Boyun

İlginç reflekslerden biri de tonik boyun refleksidir. Bebeğinin başının döndüğü yöndeki kolunun dikleşmesi, diğer kolunun ise bükülmesiyle ortaya çıkar.

Adımlama Refleksi

Sahip olduğu diğer bir refleks ise adımlama refleksidir. Bebeğini koltuk altından havaya kaldırdığında adım atar gibi ya da yürüyormuş gibi yapacaktır. Buna adımlama refleksi denir. Fakat yaklaşık 4 aylık olduğunda unutup emekleme sonrası ayağa kalktığında tekrar öğreneceği bir harekettir.

Yakalama refleksi

Bebeğinin eline parmağını yaklaştırdığında hemen yakalayabilir ve kendini yukarı çekebilir. Ancak, 1 aylık bebek reflekslerinin diğerlerinde de gözlemlenebileceği gibi bu refleks de değişecek, 3. ve 4. aydan itibaren bilinçli bir şekilde yakalamaya döneceği için kendiliğinden kaybolacaktır.

1 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

1 Aylık Bebeğin Görme Yetisi

1 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi

1 Aylık Bebeğin Koku Alma Yetisi

1 Aylık Bebeğin Tat Alma Yetisi

1 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi

1 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Gördüğün gibi aslında tüm bu sebeplerden kaynaklanan ağlamalar, bebeğinin senle iletişim kurma çabası!

1 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

1 Aylık Bebek Oyuncakları

1 Aylık Bebek Neler Yapar?

1 ayın sonunda bebeğin neler yapabilir sorusuna verilen çeşitli cevapları özetleyecek olursak;

Bu arada, bebeğinin ilk ayında uzun süre uyur pozisyonda olacağını bilmen lazım. Bebeğinin günlük rutinini 6 evrede inceleyebiliriz. Bebeğin bu evrelerden 2’sinde tam uyanık olacak ve yukarıda bahsettiğimiz tepkileri verebilecek.

Evre Tanımlama Bebeğin ne yapar?
1. Evre Derin uyku Hareket etmeden sessizce yatar.
2. Evre Hafif uyku Uyurken hareket eder, gürültüde irkilir.
3. Evre Uyuklama durumu Gözleri kapanmaya başlar.
4. Evre Sessiz ve uyanık Gözleri açık, yüzü canlı, vücudu hareketsizdir.
5. Evre Aktif ve uyanık Yüz ve vücudu aktiftir, hareket eder, ses çıkarır, güler.
6. Evre Ağlama Ağlar, vücudu belirsiz bir şekilde hareket eder.

1 Aylık Bebek Beslenmesi ve Emzirme Sıklığı

Anne sütü, ilk ayda bebeğin beslenmesi için en ideal besindir. Anne sütünde gerekli olan su ve mineraller olduğu için ekstra su vermene gerek kalmaz. Mümkünse bebeğini anne sütü ile beslemelisin. Mümkün olmayan durumlarda doktorunun önerdiği ek gıda takviyesi yapabilirsin.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —