İki harika ay geçti. Bebeğinizle geçireceğiniz keyifli anlar kapıda. Çünkü artık resmen sizinle tanışacak, gülümseyip çığlık atacak, ellerinizi keşfetmek ve bir araya getirmek en büyük mutluluk olacak.
“3 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “3 aylık bebek boyu ne kadar uzamalı?” gibi sorularının cevabı aşağıdaki tabloda mevcut!
Kız (ortalama) | Erkek (ortalama) | |
---|---|---|
3 aylık bebek kilosu | 5,5 kg | 6 kg |
3 aylık bebek boyu | 59 cm | 61 cm |
3 aylık bebek baş çevresi | 39,5 cm | 40,5 cm |
Bebeğinin görme yeteneği büyük bir hızla gelişiyor. “3 aylık bebek nasıl görür?” diye soruyorsan, sen dünyayı nasıl görüyorsan birkaç ay sonra o da öyle görmeye başlayacak diyebiliriz.
Bebeğinin işitme yetisi iyice gelişti. Artık tanıdığı seslere karşı heyecanlanabilir ya da sessiz kalabilir. Tanımadığı bir ses olduğunda bir anda sesin geldiği tarafa dönüp kaynağını bulmaya çalışabilir.
Bebeğin bu ay içerisinde bilinçli olarak hareket etmeye başlayacak. Ellerini havaya kaldırıp inceleyecek veya oyuncaklara isteyerek uzanmaya çalışacak. Bunların hepsinin altında motor becerilerinin gelişimi, düşünme, akıl yürütme ve planlama becerileri yatıyor.
Bu süreçte bebeğinin beyninde anılar ve deneyimler yer etmeye başlar. Sürekli tekrarlanan eylemlerle bellek yolları oluşur. Örneğin ağladığında senin ilgini çekeceğini veya güldüğünde ona gülümseyerek karşılık vereceğini bilir.
3 aylık bebeğinin çıkardığı sesler ve mimikler artar. Homurdanır, çığlık atar, cıvıldar, dilini dışarı çıkarır, gülücükler atar ve bu yollarla seninle sohbet etmeye çalışır. Böyle bir durumda ona eşlik etmeye çalış. “3 aylık bebek nelerden hoşlanır?” diye soracak olursan, sana sergilediği hareketlerin karşılık bulmasına bayılır diyebiliriz.
Artık seni ve babasını gayet iyi tanır, yabancı korkusu da henüz yoktur. Ama birkaç ay sonra senden ayrılmak istemeyebilir ve yabancılara sevimlilik yapmayabilir, aklında olsun.
Bu ayda bebeğin yalnızca ihtiyacını ya da duygusunu dile getirmek için değil, ilgi çekmek için de ağlayabilir. “3 aylık bebek neden ağlar?” diye merak içindeysen, sebeplerinden birinin ilgi görmek olduğunu sakın unutma!
3 aylık bebeğinin hareketleri önceki aylara göre daha hızlı ilerleme kaydedecek. Artık daha iyi kontrol ettiği başını dik tutabiliyor ve hatta 45 dereceye kadar kaldırabiliyor. Yani “3 aylık bebek başını tutabilir mi?” soruna, evet cevabı verebiliriz.
Daha yürümesine aylar olmasına rağmen ayakları üzerinde dik tutulduğunda tüm kuvvetiyle yere basıp adım atma hareketleri yapabilir. Ama tabii acele etme, bu ay da yürümeyecek. Bu sadece bir refleks!
Bebeklerde beyin gelişimi bu ay adeta birden ilerlemişçesine gözle görülür bir artış gösterir. Artık gerçek dünya ile daha uyumlu olacak ve etrafında olup bitenlere dikkat kesilecek kadar hassaslaşacak. Özellikle senin sesini duyduğunda, doğrudan sana bakıp cevap vermeye bile çalışabilir.
Üçüncü ay itibariyle ellerinin farkında olacak. Onları yumruk halinde değil, neredeyse tüm parmaklarını açarak inceleme ayında! Özellikle yatarken kendi ellerini incelemesi, her iki elini birbirine vurarak ses çıktığını öğrenmesi, buna sevinçle gülmesi ve iki elini kavuşturabilmesi bu ay gerçekleşecek. Hatta bu ayın sonuna doğru o ellerin oyuncaklara dokunup hareket ettirmeye yarayacağını da öğrenecek.
Ellerinin bir şey tutmaya yaradığını anlaması ve tuttuğu cisimleri sallamaya başlaması da bu ay içinde gerçekleşecek. Hatta hareket ettirdiğinde –özellikle sesli oyuncakların– ses çıkardığını öğrenmesi an meselesi. Bunu öğrendikten sonra, o oyuncağı elinden almak kolay olmayacak. 3. ay, elindeki her şeyi de ağzına götürmesi ile devam edecek. Hatta “3 aylık bebek neden elini ağzına sokar?” diye bir sorun da olabilir. Cevabı çok basit, her şeyi ağzı ile tanımaya çalışıyor!
Bu ayın en mutluluk verici gelişmesi artık yakınlarını net bir şekilde ayırt etmeye başlaması olacak. Sana ve eşine daha farklı davranacak, seni hemen tanıyacak, daha fazla gülüp daha az ağlayacak ve yalnız kalmak istemeyecek. Gördüğün gibi 3 aylık bebek davranışları gitgide değişiyor!
Bu arada bebeğin 3. ayda büyüme atağı dönemine girecek.
Zaman ilerledikçe bebeğinin neler yapabileceğine dair listemiz değişiyor!
Hem yatağında hem de oyun halısında yuvarlanır. Ama artık her şeyi ağzına götürdüğü için sakın oyun halısı üzerinde küçük parçalar bırakma.
Yavaş hareket ettirilen bir cismi görebilmek için kafasını o yönde çevirir ve yüzüne yakın bir cismi 180 derece takip edebilir.
Yabancılara olan tepkisi bu ay sonunda ortaya çıkar. Tanımadığı biri onu kucağına aldığında, önce inceler ve tanımadığını anladığında ağlamaya başlar.