Tarih: 28.01.2023 11:29

Ay Ay Bebek Gelişimi! 8 Aylık Bebek Gelişimi...

Facebook Twitter Linked-in

8 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bu ay da diğer aylarda olduğu gibi “8 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “8 aylık bebek boyu ne kadar uzamalı?” gibi soruların olduğunu tahmin ediyoruz. Sorularının cevabını aşağıdaki tablodan alabilirsin.

  Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
8 aylık bebek kilosu 8 kg 8,8 kg
8 aylık bebek boyu 68,5 cm 70 cm
8 aylık bebek baş çevresi 43,4 cm 44,5 cm

 

8 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

8 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Yetisi

Bebeğinin görme ve işitme yeteneği artık bir yetişkin kadar gelişmiştir. Derinlik algısı ve görüp duyduğu şeylere ulaşma becerisi artmıştır. Görüntü ve sese olan mesafesini anlama kabiliyeti de gayet iyi durumda!

Dokunma, tatma ve koku alma duyuları da en az senin kadar iyi çalışıyor!

8 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

8 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bu süreçte bebeğin özgürce, doyasıya oynamak ister ama bir yandan da seni bırakmak istemez. Buna ayrılık korkusu denir. Yani bebeğin sana güvendiği için yanından ayrılmanı hoş karşılamaz. Ondan ayrılacağını hissettiğinde eteklerine yapışır, ağlar, gitmene izin vermez. Bu sorunu neredeyse tüm bebekler yaşar.

8 Aylık Bebek Neler Yapar?

Zaman akıp geçiyor ve bebeğin gittikçe büyüyor. Böylece yapabildikleri de artıyor. İşte 8 aylık bebek neler yapar? sorusunun cevapları:

Not: Her bebek aynı gelişim özelliklerini göstermez ama bebeğin 8. ay içerisinde bu aşamalara erişemediyse doktoruna muhakkak danışmalısın. Bebeğin prematüreyse bu gelişim aşamalarına biraz daha geç ulaşabilir, aklında olsun.

8 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebeğin artık nesneleri çok iyi kavrıyor, neden-sonuç ilişkisi kuruyor, kavramları öğreniyor! Öyleyse motor ve zihin gelişimine katkı sağlayacak oyuncaklarla oynamasını sağlamalısın.

Bu dönemde ayrıca bebeğine bol bol kitap okumanı öneririz. Basit kavramlarla oluşturulmuş, keyifli hikayeleri içeren bebek kitapları hem dil gelişimi üzerinde faydalıdır hem de küçük yavrunun keyifli vakit geçirmesini sağlar.

8 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bu dönemde anne sütü ya da mama desteği azalır ve ek gıda günlük öğünde daha çok yer alır. Yine de 8 aylık bebek beslenmesi için uygun olan, eğer sütün varsa ve emzirebiliyorsan bir ya da iki öğünü sadece anne sütü ile vermendir.

Bebeğin bu ay parmak gıdaya geçiş yapabilir. Hatta çoğu bebek 8. ayda parmak besin almaya hem hevesli hem de istekli olabilir. Çünkü parmakları nesneleri kavrayacak ve tutacak yeteneğe sahiptirler.

Senin bebeğin de ağzının içine besin götürebildiği ve ustalıkla sokabildiği zaman parmak besine hazırdır. Fakat bunun için sakın bebeğini zorlama, hazırsa parmak besine geçiş yap! Çünkü bazen 9. ile 12. aylar arasında başparmak ile işaret parmağının arasında düzgün bir şekilde cisim tutabilir.

Peki, Parmak Besin Nedir?

Parmak besin, bebeğinin kendi kendine, parmaklarıyla kavrayarak alabileceği ve yiyebileceği küçük yemek parçalarıdır. Bu şekilde beslenme 8 aylık bebek psikolojisine de olumlu etki sağlar.

Bebeğinde bağımsızlık duygusunu geliştirir, çünkü bebeğin böylece kendi kendine yiyebilme özgürlüğüne kavuşmuş olur. BLW yönteminin de tercih ettiği beslenme biçimi budur.

İlk Parmak Besinleri Neler Olmalı?

Bebeğinin ilk parmak besinleri dişetleri arasında kolayca dolaştırabileceği, yutabileceği ve çiğnemesine gerek kalmayan besinler olmalıdır. Örneğin;

Hepsinin kıvamı damakta ezilebilecek yumuşaklıkta olmalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —