Tarih: 06.06.2023 11:40

Aytun Çıray kimdir? Aytun Çıray nereli? Aytun Çıray kaç yaşında?

Facebook Twitter Linked-in

Aytun Çıray (1957, İzmir doğumlu) Türk doktor ve siyasetçidir. 2011 genel seçimlerinden bu yana İzmir 2. Bölge Milletvekili olarak görev yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı, Başbakan Danışmanlığı gibi görevlerde bulunmuş, Petkim, Erdemir ve İsdemir yönetim kurullarında görev almıştır. Ayrıca Dünya Bankası ile İkinci Sağlık Projesi Kredi Anlaşması müzakerelerine Türkiye adına başkanlık etti.

Aytun Çıray, 1957 yılında İzmir'in Bayındır ilçesinde doğdu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olarak dahiliye ihtisasını tamamladı.

1995 genel seçimlerinde Tansu Çiller'in liderliğindeki Doğru Yol Partisi'nden İzmir milletvekili adayı oldu. Partinin İzmir ön seçimlerinde 3. oldu, ancak parti genel merkezinin kararıyla 5. sıraya kaydırıldı. Ancak partisi, seçilmesi için yeterli oyu alamadı. 1999 genel seçimlerinde yine Doğru Yol Partisi'nden aday oldu ancak ön seçimlerde 1. olarak parti genel merkezi tarafından listeden çıkarıldı. Sonuç olarak, Doğru Yol Partisi'nden ayrıldı.

2002 genel seçimlerinde Anavatan Partisi'nden İzmir 2. sıra adayı olarak yarıştı, ancak partisi barajı geçemeyince seçilemedi.

2007'de Demokrat Parti'ye katıldı ve o yılki parti kongresinde parti liderliğine aday oldu. İlk üç aday arasında görülmesine rağmen kongreyi siyasi olarak meşru bulmadığı için adaylığından çekildi.

24, 25 ve 26. dönemlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listesinden İzmir seçim bölgesinden Milletvekili seçildi. 23 Ekim 2017'de Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa ederek Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti'nin (İYİ Parti) kurucu üyesi oldu. İYİ Parti Genel Sekreterliği ve sözcülüğü yaptı. 2023 genel seçimleri için İYİ Parti'den İzmir seçmen adayı olarak gösterildi ancak 8 Nisan'da adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Aytun Çıray evli ve iki çocuk babasıdır. Fransızca konuşuyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —