Azı karar çoğu zarar! İşte mısırın hiç duymadığınız 5 yan etkisi!

Salata ve sandviçlerde, haşlanmış, közlenmiş veya patlamış şekilleriyle de tüketilebilen mısırlar dikkatli alındığında oldukça sağlıklı bir gıda. Ancak bu sevilen yiyecek bazı kişilerde ciddi yan etkilere yol açabilir.

6.07.2023 12:58:00 0
Azı karar çoğu zarar! İşte mısırın hiç duymadığınız 5 yan etkisi!

Çoğu insanın film izlerken tüketmekten keyif aldığı mısırlar birçok değişik şekilde yenebiliyor. Haşlama, közleme, salata garnitürü gibi seçeneklerle alınan bu yiyecek vitamin, mineral ve bitki bileşikleri içeriyor. 

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR

Kan basıncını düşürmeye, kemikleri güçlü tutmaya ve böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olduğu bilinen potasyum yönünden zengin olan mısır, içindeki lutein ve zeaksantin sayesinde göz sağlığını koruyor. 

TOKLUK HİSSİ VERİYOR

Yüksek lif ve düşük kalorili patlamış mısır, besleyiciliği yoğun bir atıştırmalık. Antioksidan yönünden zengin olan bu yiyecek tokluk hissi de verebiliyor. 

B6 VE B9 VİTAMİNLERİ 

Mısır, enerji metabolizmasında ve vücuttaki diğer önemli işlevlerde rol oynayan iki ana vitamin olan B6 vitamini ve B9 vitamini bakımından zengin. B9 sağlıklı karaciğer, cilt ve saça yardımcı olurken aynı zamanda sinir sisteminizi sağlıklı bir işleyiş seviyesinde tutmayı sağlıyor. 

DEMİR EKSİKLİĞİNİ GİDERİYOR

Mısır ayrıca, kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri sağlayıp demir eksikliğini gidererek anemi rahatsızlığının etkilerini yok etmeye yardımcı oluyor.

KANSERDEN KORUYOR

Etkili bir antioksidan olan mısır yapılan araştırmalara göre meme ve karaciğer kanserinden korunmada da etkili. 

DİYABET VE KALP HASTALIKLARINI TETİKLEYEBİLİR

Ancak mısırı aşırı tüketmek İrritabl Bağırsak Sendromu belirtilerini tetikleyebilir. Ayrıca yüksek fruktozlu mısır şurubu diyabet, karaciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalıkla da ilişkili. Mısır yağı, tekli doymamış yağlara kıyasla iltihaplanma belirtilerini artırma eğiliminde olan çoklu doymamış yağlar bakımından yüksek. 

DİŞ PROBLEMLERİNE YOL AÇABİLİR

Ayrıca bu gıda maddesi alerjilere ve cilt kızarıklıkları, mukus dokularında şişme, kusma gibi belirtilere sebep olabilir. Özellikle astım ve anaflaksi mısır tükettikten sonra kriz olarak karşımıza çıkabilir. Bunun sebebi mısırda bulunan sindirilemeyen bazı proteinlerdir. İçinde bol miktarda şeker bulunan mısır bazı kişilerde diş problemlerine de yol açabilir.