Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, sağlıklı yaşam için önerilerde bulundu. 'İkinci beyin' olarak tanımladığı bağırsak sağlığının sağlığın temeli olduğunu vurguladı.
Kabızlık terimi insanlar arasında kabızlık olarak algılanmaktadır. Tembel Bağırsak Sendromu kabızlık ile aynı durum gibi görünse de bazı belirgin, farklı semptomları vardır. Bağırsak sendromu; fizyolojik, patolojik ve psikolojik etkenlere bağlı olarak bağırsak hareketlerini bozan, bu faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Kabızlık ve kabızlık konusunda önerilerde bulunan Canan Karatay, bu durumların altında yatan nedenleri sıralayarak beslenme önerilerinde bulundu.
'BAKTERİLERİN İÇİNDE DOST OLANDA VAR OLMAYANDA'
Vücuttaki bakterilerin üzerinde duran Canan Karatay, Bakterileri dost olan ve dost olmayan olarak ikiye ayırdı. Karatay, 'Dost bakteriler reflü, gastrit, ishal ve kabızlık gibi hastalıkların önüne geçiyor. Dost bakteriler azalınca hastalık yapan bakteriler çoğalıyor ve bu rahatsızlarda yaşanan şikayetler artıyor' şeklinde konuştu.
'BAZI METERYALLER KANA GEÇİYOR'
Hastalıkların nasıl başladığına değinen Karatay, bağırsak florasının bozulmaması gerektiğinin üzerinde durdu. Karatay, 'Sağlıklı yesek dahi hazım tam olmayınca bazı materyaller kana geçiyor. Vücut bunu yabancı madde olarak algılayarak hücum ediyor ve hastalıklar başlıyor' dedi.
SAĞLIĞIN TEMELİ İKİNCİ BEYİN OLAN BAĞIRSAKTAN GEÇİYOR
Sağlığın temelini bağırsak olarak ele alan Karatay 'Bağırsaklarımızdaki dost hücreler seratonin ve depomin denilen sinir hücreleri üretiyor. Bunların yüzde 90’ı bağırsaklarımızda ürüyor' ifadelerini kullandı.
'KABIZLIĞIN KONUŞULMASI BİLE AYIP'
Çevredeki insanaların kabızlığı konuşmaktan çekindiğini söyleyen Karatay, 'Eğer kabızlık başladıysa bilin ki bağırsaklardaki dost bakterilerin görevleri bozulmaya başlamış. Ben her gün sert dışkılıyorum diyenler de kabız. Günde bir kere ıkınmaya ihtiyaç duymadan, rahat bir şekilde tuvalete çıkılmalı' dedi.
Kabızlığın tedavisi hakkında bilgilerini aktaran Karatay, kabızlık sorunu için bazı gıdaları evlerimizden eksik etmemiz gerektiğini söyledi.
KARATAY’DAN KABIZLIĞI GEÇİREN TAVSİYELER
Prof. Dr. Canan Karatay, beslenme tavsiyeleri hakkında şu bilgileri sıraladı: 'Probiyotik gıdalar ise fermente gıdalarda bulunuyor. Ev yoğurdu, ev sirkesi, ev turşusu… Bu yiyecekler vücuda girdiğinde bağırsaklardaki dost bakterilerin sayısı artıyor. Prebiyotikler ise bağırsaklardaki dost bakterilerin iyi beslenmesini sağlıyor. Bunları mutlaka tüketmemiz lazım.'