Dilan-Engin Polat çiftiyle süregelen ‘fenomen’ soruşturması, Hazine ve Maliye Bakanlığı kapsamında hususi ekip kurulmasına niçin oldu.
. Fenomenlerin para ilişkisini denetleyen hususi ekip, toplam da 3 bin kişinin vergi kaçırma suçu işlediğini belirledi. Özel ekip, bilhassa pandemin arkasından para trafiğinde süratli bir yükseliş olduğu tespitini yapmış oldu.
Dilan-Engin Polat çifti, şaşalı hayatları sonrasında radara takılmış ve meydana getirilen denetlemeler sonrasında kara para aklama ve vergi kaçırma iddiasıyla tutuklu yargılanıp cezaevine gönderilmişti
Polat ailesiyle süregelen büyük soruşturma, birçok fenomeni de kadrajına almış ve şirketlerine kayyum atanmıştı.
Patronlar Dünyası’nda bulunan habere bakılırsa; toplumsal medya fenomenleri Dilan Polat ve Engin Polat ile süregelen soruşturmalar öteki fenomenleri de barındıracak şekilde büyütüldü. Sosyal medya fenomeni görüntüsü adı altında kara para aklayan, vergi kaçıranlara ilişkin son senelerin en detaylı incelemesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı kapsamında hususi bir ekip oluşturuldu.
Vergi müfettişleri, MASAK, Vergi Denetim Kurulu uzmanlarından meydana gelen hususi ekip fenomenler için vergi denetlemesini genişletti. Yapılan araştırmalarda şüpheli işlemlerin pandeminin yaşandığı 2020 senelerinde başladığı açıklandı.
İncelemeler son 4 yıl üstüne yoğunlaşıyor. Fenomenlere ilişkin son senelerin en detaylı denetimi devam ettirilirken, meydana getirilen denetlemeler sonucu toplumsal medyadan gelir kazanan ve vergi yükümlülüğünü tam olarak yerine getirmeyen 3 binin üstünde yükümlü belirlendi. Kara para ile ilgili kuşku ortaya çıktığında ise MASAK araştırma başlattı.
Vergi müfettişleri, vergi kayıp-kaçağı, MASAK uzmanları da kabahat gelirlerinin aklanmasını denetlemeye başladı. 100’ün üstünde fenomenin dosyası savcılığa gönderildi. Uzmanlar, 2019’dan sonrasında kara para trafiğinin esas bulunduğunu belirtti.