Bazen mevsimsel solunum yolu enfeksiyonları bazen ise kronik akciğer hastalıklarında görülen balgam, nefes almayı zorlaştıran bir sağlık sorunu.
Akciğerlere zarar verebilecek enfeksiyon riskini artıran balgamın hem önlenmesi hem de ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirlerin alınması uzmanlarca zorunlu kabul ediliyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ioanna Sigala balgamın akciğerlerden gelen bir tür mukus olduğunu belirtiyor. Bu salgı burun ve sinüslerde üretilen mukustan daha kalın oluyor. Renkleri ve dokuları ise oluşum sebepleri hakkında bilgi veriyor.
Balgam yeşil ya da sarı renkliyse bu, enfeksiyon olduğunun işareti kabul ediliyor. Bu renk, enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin ürettiği enzimden kaynaklanıyor. Kalın balgam, bir haftadan uzun süre devam ederse bu, viral enfeksiyonun bakteriyel bir enfeksiyona döndüğünün göstergesi.
Şeffaf, açık renkteyse bu, basit soğuk algınlığı ya da alerjik rinit gibi alerjilerin neden olduğu bir balgam. Çünkü alerjiler, mukus zarlarını histamin üretmesi için tetikler ve bu da hücrelerin daha fazla mukus üretmesine neden olur.
Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Balgam beyaz renkli ise bu, viral bir enfeksiyon tarafından tetiklenir, bakteriyel bir enfeksiyona dönüşürse sarı ve yeşil renk alabilir.
Siyah renkli balgam ise kömür, is gibi şeylerin solunmasıyla oluşur. Bazen kistik fibroz hastaları ve kömür işçilerinde görülür.
Balgam kırmızı veya pembe renkteyse bu tıbbi olarak değerlendirilmeli. Verem, kalp yetmezliği, zatürre, pulmoner emboli ve akciğer kanseri gibi hastalıkların habercisi olabilir.
Balgamlar çoğu insana mide bulandırıcı gelse solunum yollarını yağlamak ve virüs, bakteri ve alerjenleri yakalamak gibi önemli görevleri var.
Akciğerlerde balgamın varlığı akciğerlerin tıkanmasına, mikropların çoğalmasına, organ fonksiyon bozukluklarına, oksijen yetersizliğine, yorgunluğa ve hatta yaşamı bile tehlikeye atabilecek zatürreye neden olabiliyor.
Balgamı dışarı atmanın birçok yolu var, en önemlisi ise kontrollü öksürük. Bu, mukusu gevşetiyor ve solunum yollarında hareket etmesine yardımcı oluyor. Tersine, kontrol edilemeyen öksürük nöbetleri onu solunum yollarında hapsedebiliyor.
Dr. Sigala, balgamdan kurtulmaya yardımcı olan diğer yöntemleri sıralıyor.
Balgam, fizik tedavi tekniklerinin yanı sıra hava yolu temizleme cihazları veya taşınabilir pozitif ekspiratuar basınç cihazlarıyla da dışarı atılabilir.
Tüm bu ihtimallerin yanında balgam ciddi bir şeyi haber veriyor da olabilir. Birisinde akut solunum yolu enfeksiyonu varsa bazı belirtiler sonrası mutlaka doktora gitmek gerekir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ioanna Sigala'ya göre inatçı öksürük ve balgamın varlığı hastaları endişelendirmeli, çünkü bunların arkasında daha ciddi, kronik solunum sorunları olabilir.