Tarih: 16.12.2023 12:26

Banyo terapisi: Her gün banyo yapmanın sağlığınıza 6 yararı

Facebook Twitter Linked-in

DAHA KOLAY NEFES ALMANIZI SAĞLAYABİLİR

Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde yayımlanan makaleye göre, banyoda vakit geçirmenizin, akciğerleriniz ve alınan oksijen miktarınız üzerinde iyi bir etkisi olabilir. Sıcak suyun göğsünüze uyguladığı basınç nedeniyle buhar, solunum yollarınızı ve sinüslerinizi temizleyerek nefes almanızı kolaylaştırabilir.


KURU CİLDİNİZE İYİ GELİR

Cildinizin yeterince yağ içermediği için kuru olduğunu düşünebilirsiniz, ancak durum böyle değildir. Kuru cilt, sadece yağ eksikliğiyle ilgili değildir, aynı zamanda cildin nem dengesini koruma çalışmasıyla ilgilidir. Bu nedenle sıcak suyla banyo yaptığınızda cildinizin doğal yağ üretimini artırarak cildin nemini korumasına yardımcı olabilir.


DEPRESYONA İYİ GELEBİLİR

Depresyon ciddi bir mental hastalıktır ve genellikle antidepresan ilaçlarla tedavi edilir, yani banyo yaparak çözülecek bir problem değildir. Ancak yapılan bazı araştırmalar, banyo yapmanın sıcaklık fizyolojisindeki değişikliklerle antidepresan etkisi yaratarak depresyon hastalarına iyi geleceğini gösteriyor.


DAHA İYİ UYUMANIZA YARDIMCI OLABİLİR

Uyku Tıbbı İncelemeleri dergisinde yayımlanan analizde, yatmadan 1-2 saat önce banyo yapmanın özellikle uykusuzlukla mücadele eden kişiler için uyku kalitesini artırabileceği görülüyor. Ayrıca sıcak bir banyo yapmak ellere ve ayaklara kadar olan kan dolaşımını iyileştirerek vücudu sakinleştiriyor, bu durum uyku kalitesine yardımcı oluyor.


KAS AĞRILARINA İYİ GELEBİLİR

Ilık suyla yapacağınız bir banyo, kasların gevşemesine yardımcı olur ve dizler ile eklemler üzerindeki baskıyı azaltabilir. Ayrıca, dolaşımın da artmasıyla şişkinlik ve iltihap azalabilir.


FARKINDALIĞINIZI ARTIRABİLİR

20 dakika veya daha uzun süre suda kalırsanız beyin dalgalarınız alfa düzeyine veya teta düzeyine ulaşabilir. Bunlar iyileşmeyi, rahatlamayı ve huzuru destekleyen beyin dalgalarıdır, dolayısıyla zihninizi herhangi bir sorundan arındırmak için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Kaynak: National Library of Medicine, Bright Side, Science Direct, Psychology Today.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —